Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

PFA-urile si liber-profesionistii pot primi indemnizatia de sprijin prin somaj tehnic si dupa 1 iunie

02 /Iun2020
Tags: oug 92/2020pfa somaj tehnic 1 iuniedrepturi de autor somaj tehnic

OUG 92/2020 privind acordarea indemnizatiei de somaj tehnic finantat de stat aduce noi prevederi in aceasta privinta si prelungeste si dupa 1 iunie unele masuri de sprijin.

Astfel, se mentine acordarea de somaj tehnic finantat de stat in acele domenii in care se pastreaza restrictiile, iar persoanele fizice autorizate (PFA) si alti profesionisti vor putea primi in continuare indemnizatia de sprijin reprezentand somaj tehnic. 


In concret, somajul tehnic va fi acordat si de la 1 iunie in acele domenii in care se mentin restrictii, pana la ridicarea acestora, stabileste OUG 92/2020, publicata vineri in Monitorul Oficial. 

Indemnizatia de somaj tehnic este de 75% din salariul de baza, dar statul acopera cel mult 75% din castigul salarial mediu brut. In cazurile in care suma de la stat nu acopera 75% din salariul de baza, firmele pot acoperi diferenta. 

Sprijinul prin somaj tehnic va fi acordat inclusiv persoanelor care ce lucreaza pe cont propriu: PFA-urile, persoanele cu profesii liberale sau cele care lucreaza pe drepturi de autor vor putea solicita de la stat, lunar, suma de 4.072 de lei brut, echivalentul a 75% din salariul mediu pe economie. 

Subventionarea de la stat a indemnizatiilor de somaj tehnic, atat pentru salariatii cu contracte de munca suspendate. cat si pentru profesionistii ce au intrerupt activitatea din cauza epidemiei, a inceput la jumatatea lunii martie, odata cu declararea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei. Ulterior, masura a fost prelungita de Executiv pana la 31 mai. 

Puteti consulta AICI integral OUG 92/2020!

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "PFA-urile si liber-profesionistii pot primi indemnizatia de sprijin prin somaj tehnic si dupa 1 iunie":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".