Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Premiile acordate salariatilor sunt venituri din salarii?

21 /Mar2024
Premiile acordate salariatilor sunt venituri din salarii?
Tags: premiile acordate salariatilorvenituri din salarii

"Societatea organizeaza la sfarsitul anului o tombola la care vor participa doar anumite categorii de salariati. Premiile acordate vor fi sub forma unor bunuri achizitionate de societate.

 Cum putem sa tratam aceste premii din punctul de vedere al veniturilor din salarii? In stabilirea valorii premiilor luam valoarea cu TVA sau fara?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal  (Capitolul III , pct. 12):

Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit
fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>

(1) In sensul art. 76 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate si/sau contravaloarea veniturilor in natura primite ca urmare a unei relatii contractuale de munca, raport de serviciu, act de detasare, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor statute speciale prevazute de lege, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:


(iv) recompensele si premiile de orice fel;

Art. 32 alin.(1)  din aceleasi Norme stabileste astfel:

In sensul aplicarii prevederilor art. 108 alin. (1) din Codul fiscal in aceasta categorie se cuprind venituri in bani si/sau in natura, ca de exemplu:

a) venituri sub forma de premii de orice fel, acordate oamenilor de cultura, stiinta si arta la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri nationale sau internationale, concursuri pe meserii sau profesii;
b) venituri sub forma de premii in bani si/sau in natura acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti prevazuti in legislatia in materie, pentru rezultatele obtinute la competitii sportive interne si internationale, altele decat:
(i) veniturile prevazute la art. 62 din Codul fiscal;
(ii) veniturile platite de entitatea cu care acestia au relatii generatoare de venituri din salarii potrivit cap. III al titlului IV din Codul fiscal;
c) venituri impozabile obtinute din jocuri de noroc.

In consecinta, in cazul salariatilor, veniturile din premii sunt considerate venituri din salarii, iar contravaloarea bunurilor in cauza, inclusiv TVA, intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale aferente veniturilor din salarii.

Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare. 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Premiile acordate salariatilor sunt venituri din salarii?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".