Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acces pe baza amprentei digitale si pontaj. Cum se poate implementa pentru o societate?

28 /Iun2021
Acces pe baza amprentei digitale si pontaj. Cum se poate implementa pentru o societate?
Tags: acces amprenta digitalaamprenta digitalapontaj

Cum se poate implementa un sistem de acces in societate pe baza de amprenta digitala? Putem stoca si folosi aceste informatii pentru intocmirea pontajului?

 

Raspunsul specialistului:

Cu titlu general, apreciem ca, daca este posibil din punct de vedere tehnic, se poate realiza pontajul pe baza sistemului de accesal salariatilor prin intermediul amprentei.

Din perspectiva prevederilor din Codul muncii, la art. 119 este prevazuta obligatia angajatorului de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru. Codul muncii nu prevede expres cum se poate tine aceasta evidenta, ci doar ca ea trebuie sa existe.

Daca sistemul mentionat de dumneavoastra permite, din punct de vedere tehnic, realizarea acestei evidente prevazute la art. 119 din Codul muncii, atunci teoretic pontajul se poate face prin utilizarea acestuia.

Insa, in primul rand, trebuie sa analizati implementarea acestui sistem de acces si pontaj din pespectiva protectiei datelor cu caracter personal reglementata prin Regulamentului nr. 679/2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (art. 9 din acest act normativ) si prin Legea nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679.

Astfel, la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 190/2018, se prevede ca prelucrarea datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sanatatea, in scopul realizarii unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri, este permisa cu consimtamantul explicit al persoanei vizate sau daca prelucrarea este efectuata in temeiul unor dispozitii legale exprese, cu instituirea unor masuri corespunzatoare pentru protejarea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanei vizate.

Utilizarea amprentei pentru acces in unitate reprezinta prelucrare de date biometrice si deci se poate face in conditiile prevazute art. 3 alin. (1) din Legea nr. 190/2018.

Dupa cum am precizat mai sus, la art. 119 din Codul muncii nu se prevede expres realizarea pontajului prin prelucrare de date biometrice. Evidenta muncii se poate face prin alte metode, inclusiv electronice, dar care nu implica o prelucrare de date biometrice, deci exista cai alternative de realizare a acesteia si, prin urmare, in opinia noastra, nu se indeplineste conditia de la art. 3 din Legea nr. 190/2018 ca prelucrarea sa se realizeze in temeiul unor prevederi legale exprese.

In ceea ce priveste cealalta conditie, legata de obtinerea consimtamantul salariatului pentru prelucrarea datelor biometrice, poate fi discutabila valabilitatea acestui consimtamant in cadrul relatiilor de munca, in care cele doua parti (salariat si angajator) nu sunt pe pozitii de egalitate ci de subordonare ierarhica.

De asemenea, apreciem ca trebuie sa solicitati si un punct de vedere de la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, avand in vedere ca aceasta institutie, intr-un comunicat de presa din urma cu cativa ani, a exprimat rezerve cu privire la prelucrarea datelor biometrice.


Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acces pe baza amprentei digitale si pontaj. Cum se poate implementa pentru o societate?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".