Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce roluri noi trebuie sa indeplineasca managerul de resurse umane?

07 /Oct2020
Ce roluri noi trebuie sa indeplineasca managerul de resurse umane?
Tags: bune practici in hrroluri manager de resurse umane

Rolul specialistilor in resurse umane este sa se ocupe atat de realizarea obiectivelor firmei, cat si de oamenii care lucreaza in firma.

In trecut, managerii de resurse umane se ocupau mai mult cu sistematizarea si elaborarea politicilor managementului executiv.


Rolul lor era mai apropiat de functiunile administrative si de personal, iar rezultatele lor constau in diferite “acte si/sau documente”. Din acest motiv, specialistii in resurse umane erau vazuti ca niste „angajati auxiliari”, necesari dar neproductivi.

Managerul de resurse umane

In prezent, rolul managerilor de resurse umane s-a schimbat. Companiile care vor sa aiba succes trebuie sa fie mai adaptabile, trebuie sa-si schimbe rapid directia de actiune si sa fie orientate cu precadere catre satisfacerea nevoilor clientilor.
In acest mediu economic extrem de dinamic, specialistii in resurse umane au devenit parteneri strategici, sponsori ai angajatilor si mentori ai schimbarii.

•Partener strategic de afaceri

In companiile care vor sa ramana cat mai mult pe piata, managerul de resurse umane contribuie direct la dezvoltarea si realizarea planurilor si obiectivelor generale ale firmei.

Obiectivele managerului de resurse umane trebuie stabilite in sensul sprijinirii atingerii obiectivelor strategice ale companiei.
Pentru a fi un partener strategic al firmei, atat managerul de resurse umane, cat si specialistii din Departamentul Resurse Umane trebuie:

• sa gandeasca si sa actioneze precum un specialist in planificarea afacerii;
• sa aiba cunostinte solide de finante si contabilitate si sa fie responsabili de reducerea costurilor;
• sa monitorizeze toate procesele si programele de resurse umane.

Nu este suficient ca managerul de resurse umane sa aiba un loc la masa stafului executiv al companiei, el trebuie sa demonstreze ca are abilitatile necesare pentru a ocupa acest loc.

•Sponsorul angajatilor


Activitati de advocacy pentru angajati


In prezent, unul dintre cele mai importante roluri ale managerului de resurse umane este acela de persoana care realizeaza activitati de advocacy pentru angajati.

Pentru aceasta, managerul de resurse umane are nevoie de expertiza in crearea unui mediu de lucru in care angajatii sa fie sa fie multumii, sa fie motivati si sa contribuie la succesul companiei.

Elaborarea unor metode eficiente de stabilire a obiectivelor, de comunicare si de imputernicire prin responsabilizare creeaza sentimentul de apartenenta al angajatilor la companie.

Specialistii in resurse umane sunt cei care contribuie cel mai mult la stabilirea culturii organizationale si a climatului in care angajatii isi manifesta competentele si sunt motivati sa indeplineasca nevoile clientilor.

Sponsorul angajatilor

Din acest punct de vedere, managerul de resurse umane trebuie:
• sa asigure programe de asistenta pentru angajati;
• sa elaboreze strategii de obtinere de profit si de impartire a acestuia;
• sa se ingrijeasca de mentinerea unui climat de comunicare permanenta intre toti angajatii, la toate nivelele.

•Promotorul schimbarii

Evaluarea permanenta a eficientei rezultatelor companiei din perspectiva resurselor umane ii determina pe specialistii Departamentului Resurse Umane sa fie promotorii schimbarii.

Managerul de resurse umane trebuie sa cunoasca cele mai bune strategii de schimbare si sa aiba abilitatea de a le implementa cu succes, astfel incat sa reduca la minimum frustrarile angajatilor si rezistenta la schimbare.

In plus, ca manager de resurse umane va revine sarcina de a promova succesul companiei prin identificarea misiunii organizationale, a viziunii, a valorilor, a obiectivelor si a activitatilor acesteia.

Descoperiti ACUM Ghidul Bune practici in HR >>
 


 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce roluri noi trebuie sa indeplineasca managerul de resurse umane?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".