Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Model Kurzarbeit. Cum vom corecta in Revisal numarul de ore?

12 /Oct2021
Model Kurzarbeit. Cum vom corecta in Revisal numarul de ore?
Tags: model kurzarbeitcorectie revisalreducere timp lucru model kurzarbeit

O societate decide sa aplice masura de reducere a timpului de munca, urmand modelul Kurzerbait. In decizia initiala semnata de sindicat a trecut un numar de 80 h, acum ar vrea sa creasca la 104 h. Cum se va face corectia? Daca in aceasta perioada societatea va mai avea nevoie de unii salariati, acestia pot fi chemati la locul de munca, revenindu-se cu decizii doar pentru acestia pentru modificarea numarului de ore reduse? In Revisal se vine cu modificare sau corectie pentru numarul de ore?


Raspunsul specialistului:

Conform art. 1 alin. (3) - (6) din OUG 132/2020 cu modificarile si completarile ulterioare:

(3) Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, cuprinse in perioada de 30 de zile calendaristice, incepand cu prima zi de aplicare efectiva a masurii. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.

 (4) Angajatorul poate modifica programul de munca ori de cate ori este necesar, cu obligatia de a justifica o astfel de modificare, in limitele prevazute la alin. (2).

 (5) Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii. 

(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), comunicarea catre salariat se face cu cel putin 24 de ore anterior aplicarii efective a masurii, in cazul in care intervine o modificare a programului de lucru determinata de o crestere a activitatii angajatorului care necesita suplimentarea personalului sau in cazul in care se impune inlocuirea unui salariat care se afla in imposibilitatea de a presta activitate conform programului sau de lucru.

Astfel, angajatorul poate modifica programul de lucru cand modificarea este determinata de o crestere a activitatii prin transmiterea comunicarii catre salariat cu cel putin 24 de ore anterior aplicarii efective a masurii. In Revisal, aceasta modificare a programului de lucru se opereaza prin corectie.


Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Model Kurzarbeit. Cum vom corecta in Revisal numarul de ore?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".