Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Obligatii SSM in cazul leasingului de personal - ce trebuie sa stie managerii HR

08 /Sep2023
Obligatii SSM in cazul leasingului de personal - ce trebuie sa stie managerii HR
Tags: obligatii ssm leasing de personalsalariati temporariagent de munca temporara

"Pentru cetatenii de origine nepaleza care vor veni sa lucreze intr-o societate comerciala timp de 6 luni sub forma de leasing printr-o firma de recrutare, ce obligatii SSM necesita avem fata de ei din momentul in care vor intra in locatia noastra."

Raspunsul specialistilor: 

Prin contractul de punere la dispozitie, utilizatorul (societatea romaneasca) urmareste executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar de catre salariati temporari care sunt recrutati de un agent de munca (denumit impropriu leasing de personal).


Din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, fiecare parte are responsabilitati raportat la salariatii temporari nepalezi.

Obligatiile utilizatorului (beneficiarului)

Utilizatorul are obligatia de a informa agentul de munca temporara asupra caracteristicilor specifice postului, in special privind calificarea necesara si conditiile concrete de munca;
Utilizatorul trebuie sa asigure salariatilor nepalezi, pe durata misiunii, accesul la toate serviciile si facilitatile puse la dispozite propriilor salariati;


Utilizatorul va raspunde pentru asigurarea conditiilor de munca pentru salariatii nepalezi, in conformitate cu legislatia in vigoare;
Utilizatorul trebuie sa asigure salariatilor nepalezi toate echipamentele individuale de protectie si de munca daca nu se prevede, in mod expres, in contractul de punere la dispozitie ca aceasta obligatie apartine agentului de munca temporara;
Utilizatorul va efectua, pentru salariatii nepalezi, toate formele de instruire:
instruirea introductiv-generala;
instruirea la locul de munca;
instruirea periodica.

Deci vor fi completate fise de instruire pentru fiecare salariat nepalez. Intr-adevar, sunt situatii din ce in ce mai frecvente cand societati din tara utilizeaza personal strain care nu cunoaste limba romana.

Instructajul in domeniul SSM trebuie efectuat in limba romana, intrucat legislatia specifica nu a prevazut aceste situatii cand personalul strain nu cunoaste nici macar o limba de circulatie internationala.

Inspectia Muncii agreaza varianta angajarii unei persoane care sa realizeze traducerea din romana in limba cunoscuta de salariatii straini. Translatorul poate poate fi persoana care ii coordoneaza sau alta persoana angajata doar pentru traducere.

De asemenea, utilizatorul se va asigura ca salariatii pusi la dispozitie sunt apti medical pentru desfasurarea activitatilor solicitand firmei de recrutare documente medicale certificate.

Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre specialistii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in securitate si sanatate in munca.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Obligatii SSM in cazul leasingului de personal - ce trebuie sa stie managerii HR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".