Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Solutii pentru asigurarea repausului saptamanal. Ce poate face angajatorul?

19 /Oct2022
Solutii pentru asigurarea repausului saptamanal. Ce poate face angajatorul?
Tags: timpul de muncarepaus saptamanalart 132 codul muncii

"Conform art. 132 din Codul muncii, trebuie acordat repausul saptamanal de 2 zile consecutive. Daca acesta nu se acorda sambata si duminica, se poate acorda si inalte zile din saptamana cu conditia sa fie 2 zile consecutive, acordandu-se de asemenea si un spor la salariu.

Practica obisnuita la societatile cu activitate de productie este sa se lucreze ore suplimentare sambata si sa se plateasca ca atare cu spor de minimum 75% la salariu. Dar, logic fiind, in perioade de crestere a activitatii, cand se solicita aceste ore suplimentare, de asemenea, nu pot fi acordate cele 2 zile libere de repaus saptamanal in fiecare saptamana, data fiind intensificarea activitatii. Care este solutia in acest caz, astfel incat ITM sa nu aplice sanctiuni si penalizari? Caci nu este cazul nici de activitate continua de maximum 14 zile conf. art. 132 alin. (4), cand oricum este dificil de obtinut aprobarea din partea ITM."

Raspunsul specialistului: 

Angajatorul are obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca in conformitate cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat.

Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii aici >>>

Repausul saptamanal este unul dintre drepturile salariatului, asa incat angajatorul are obligatia de a acorda acest drept salariatilor sai.


Solutia pe care o aveti la dispozitie in speta prezentata este marirea schemei de personal. Pentru perioadele de crestere a activitatii societatii, veti putea face noi angajari cu CIM pe durata determinata. Astfel, in conformitate cu art. 83 lit. b) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata in cazul cresterii si/sau modificarii temporare a structurii activitatii angajatorului.

Pentru noii salariati veti avea in vedere angajarea cu CIM pentru o norma intreaga de munca sau printr-un contract de munca cu timp partial, in functie de necesitatea angajatorului. Astfel, potrivit art. 104 alin. (1) din Codul muncii, republicat, angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.

De asemenea, puteti recurge la munca prin agent de munca temporara, reglementata de dispozitiile art. 87-102 din Codul muncii, republicat, si Hotararea Guvernului nr. 1.256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara.

Astfel, in conformitate cu art. 89 coroborat cu art. 93 din Codul muncii, republicat, in calitate de utilizator puteti apela la agenti de munca temporara pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, cu exceptia cazului in care se urmareste inlocuirea astfel a unui salariat al carui contract de munca este suspendat ca urmare a participarii la greva.

Lucrarea „Totul despre pontaj si programul de lucru” - Raspunsuri in avantajul dvs., gandite de experti din Ministerul Muncii!

Raspunsuri ample, complete, cu temeiuri legale, imbatabile. Aflati-le chiar acum >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Solutii pentru asigurarea repausului saptamanal. Ce poate face angajatorul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".