Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Detasarea salariatilor din Romania in alte state membre UE - SITUATII in care se aplica regulile de detasare transnationala

22 /Ian2024
Detasarea salariatilor din Romania in alte state membre UE - SITUATII in care se aplica regulile de detasare transnationala
Tags: detasarea salariatilor din romaniadetasarea transnationaladetasarea unui salariat de pe teritoriul romaniei

Va prezentam cateva situatii in care se aplica regulile de detasare transnationala din Romania in alte state membre UE:

Salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei este salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, care in mod normal lucreaza in Romania, dar care este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, atunci cand angajatorul ia una dintre urmatoarele masuri:

a) Detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele angajatorului si sub coordonarea acestuia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si angajatorul care face detasarea.

b) Detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raportde munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea.

Grupul de intreprinderi este format din doua sau mai multe intreprinderi recunoscute ca fiind afiliate.

Este recunoscuta ca fiind afiliata direct sau indirect unei alte intreprinderi o intreprindere care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

a) detine majoritatea capitalului subscris al celeilalte intreprinderi;
b) controleaza majoritatea voturilor atasate actiunilor emise de cealalta intreprindere;


c) poate numi mai mult de jumatate dintre membrii consiliului de administratie, de conduceresau de supraveghere al celeilalte intreprinderi;
d) este administrata pe o baza comuna cu cealalta intreprindere de catre o alta intreprindere.
c) Punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membrual Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca tem-porara.

Potrivit dispozitiilor Codului muncii, art. 18 alin. (1), atunci cand detasarea urmeaza sa fie dispusa in strainatate, angajatorul este obligat sa ii furnizeze o serie de informatii suplimentare:

a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

Suplimentar acestor elemente, prin Legea nr. 176/2020 s-a introdus obligatia angajatoruluide a-i informa pe salariatii ce urmeaza sa fie detasati cu privire la:

a) elementele constitutive ale remuneratiei la care are dreptul salariatul, in conformitate culegislatia aplicabila in statul membru in care isi va desfasura activitatea, si nivelul acestora;
b) cuantumul total al remuneratiei acordate salariatului pe perioada detasarii, cu evidentiereadistincta a indemnizatiei specifice detasarii, atunci cand aceasta este acordata;
c) cheltuielile efectiv generate de detasare, precum transportul, cazarea si masa, precum si modalitatea de acordare sau de rambursare a acestora, respectiv modalitatea de asigurarea transportului, cazarii sau mesei, dupa caz;
d) linkul catre site-ul oficial national unic creat de statul membru in care isi va desfasura activi-tatea in conformitate cu art. 5 alin. (2) din Directiva 2014/67/UE a Parlamentului Europeansi a Consiliului din 15 mai 2014 privind asigurarea respectarii aplicarii Directivei 96/71/CEprivind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii si de modificare a Regulamen-tului (UE) nr. 1.024/2012.

Este vorba de site-ul oficial national unic pe care fiecare stat membru are obligatia sa-l infiinteze pentru a publica clauzele si conditiile de incadrare in munca aplicabile lucratorilor detasati pe teritoriul acestora...mai multe despre detasare, diurna si studii de caz explicate de specialisti in lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate”, detalii AICI >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Detasarea salariatilor din Romania in alte state membre UE - SITUATII in care se aplica regulile de detasare transnationala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".