Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

De ce au fost diminuate salariile pentru angajatii IM si ITM

17 /Dec2019
Tags: salarii diminuateinspectia munciiministerul muncii

In ce priveste angajatii care au primit salarii diminuate, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a sesizat Comisiile de disciplina din Minister si din Inspectia Muncii in legatura cu aceasta problema.

Explicatia consta in faptul ca a existat o lipsa de interes din partea Inspectiei Muncii, se mentioneaza in comunicatul oficial transmis de Ministerul Muncii, dar o cauza este si neatentia angajatilor din aparatul central al Ministerului Muncii. Plata litigiilor de munca a fost stabilita de fostul ministru Marius Budai cu conducerea Inspectiei Muncii, printr-o intelegere verbala, iar apoi la rectificare nu s-a precizat pentru ce erau banii ramasi disponibili in buget, prin urmare nu s-au primit alte fonduri.

 "Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, isi exprima regretul pentru situatia in care se afla angajatii din Inspectia Muncii (IM) si din inspectoratele teritoriale de munca (ITM), care au primit salariile diminuate. Din informatiile primite in urma discutiilor cu partile implicate a reiesit ca situatia a aparut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspectiei Muncii, dar si din neatentia angajatilor din aparatul central al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS)", se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Muncii.

In concret, conform aceleiasi surse, la rectificarea din luna august, ministrul PSD, Marius Budai, a decis, de comun acord cu cei din conducerea de atunci a Inspectiei Muncii, achitarea sumelor rezultate din litigiile de munca din 2017 si 2018, dar, fara explicatie, nu si pe cele din 2019.

Directia Buget din MMPS a pus in aplicare aceasta decizie, se precizeaza in comunicat, desi in buget nu erau prevazuti bani de salarii pana la sfarsitul anului si, conform unor intelegeri verbale, se astepta rectificarea.

"La rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. Prin urmare, desi s-au solicitat bani de la Ministerul de Finante, nu s-au primit, intrucat in contul "Drepturi salariale", la momentul vizualizarii disponibilului, existau banii care inca nu erau transferati pentru plata litigiilor si nu s-a precizat ca acele sume nu erau pentru plata salariilor, iar Ministerul Finantelor nu a sesizat ca sunt doua linii bugetare diferite in acelasi capitol", mai scrie in comunicat.

"Iata ce se intampla pe o schimbare politica si una de secretar general la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si pe intelegeri verbale necomunicate: sunt afectati oameni care nu au nicio vina! insa, pentru ca lucrurile trebuie clarificate, am sesizat comisiile de disciplina din Minister si din Inspectia Muncii", a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, citat in comunicat.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirma, la inceputul sedintei de Guvern de vineri, ca Inspectia Muncii si inspectoratele teritoriale de munca nu mai au fonduri pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie.

"Inteleg ca dintr-o data decizia acestei institutii a fost sa plateasca datorii restante rezultand din litigii intre angajatii inspectoratelor teritoriale de munca si institutii, vechi de peste doi ani, lasand astfel bugetele institutiilor fara resursele necesare pentru plata salariilor", declara Violeta Alexandru, amintind totodata ca va avea in vedere luarea unor masuri pentru a proteja salariatii de astfel de situatii pe viitor. 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "De ce au fost diminuate salariile pentru angajatii IM si ITM":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".