Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

De ce vine Inspectia Muncii in control?

13 /Oct2016
 De ce vine Inspectia Muncii in control?Tags: ssmsecuritate si sanatate in muncainspector ssmatributii

Care sunt atributiile inspectorilor de munca in domeniul securitatii si sanatatii in munca?

8 atributii ale inspectorilor de munca in domeniul securitatii si sanatatii in munca
 
Se regasesc atat in Legea nr. 108, cat si in H.G. 767/1999 actualizat in 2004 privind aprobarea regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Muncii.
Inspectia Muncii este un organ de specialitate al Administratiei publice centrale care se subordoneaza Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Egalitatii de Sanse si Familiei. La randul ei, Inspectia Muncii are in subordine inspectorate teritoriale de munca organizate la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti. Inspectia Muncii reprezinta autoritatea competenta in ceea ce priveste controlul aplicarii legislatiei referitoare la securitatea si sanatatea in munca.
 
Potrivit art. 6 din Legea nr. 108 din 16 iunie 1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, inspectorii de munca au urmatoarele atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
 
1. Efectueaza sau solicita masuratori si determinari, examineaza probe de produse si de materiale in unitati si in afara acestora, pentru clarificarea unor situatii de pericol.
 
2. Dispune sistarea activitatii sau scoaterea din functiune a echipamentelor tehnice, in cazul in care constata o stare de pericol iminent de accidentare sau de imbolnavire profesionala, si sesizeaza, dupa caz, organele de urmarire penala.
 
3. Acorda angajatorilor, persoane juridice si fizice, autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii in munca.
 
4. Retrage autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii in munca, daca constata ca prin modificarea conditiilor care au stat la baza emiterii acesteia nu se respecta prevederile legislatiei in vigoare.
 
5. Cerceteaza accidentele de munca.
 
6. Coordoneaza activitatea de instruire si informare a angajatilor in domeniul securitatii, sanatatii si al relatiilor de munca si urmareste activitatea de formare a specialistilor in domeniu.
 
7. Controleaza aplicarea dispozitiilor legale referitoare la certificarea produselor, masinilor, utilajelor si a echipamentelor de protectie din punct de vedere al securitatii in munca, la intrarea acestora pe teritoriul national.
 
8. Controleaza respectarea indeplinirii cerintelor legale referitoare la sanatatea in munca si la inlaturarea riscurilor de imbolnaviri profesionale.


CD Securitatea si Sanatatea in Munca

CD-ul "Securitatea si Sanatatea in Munca" vine in ajutorul dvs. si va ofera:

Informatii de ultima ora, sigure, corecte si verificate, pe care va puteti baza in orice moment;
Sfaturile expertilor in securitatea si sanatatea muncii;

Recomandari de aplicare a noii legislatii;
Acces la informatiile confidentiale rezervate inspectorilor muncii;
Arhiva ce contine toate newsletter-ele Securitatea si Sanatatea in Munca din 2006 pana in prezent.

Primiti lunar, timp de 1 an, informatii referitoare la Securitate si Sanatate in munca prin CD-ul actualizabil cu un performant motor de cautare ce va ajuta sa gasiti intr-o clipita toate informatiile de SSM din Romania cu acces la date "din interior".


Accesati acum:
www.ssm.eprotectiamuncii.ro
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul " De ce vine Inspectia Muncii in control?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".