Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cheltuieli pentru formarea profesionala suportate de angajatori. CONDITII impuse de Codul fiscal

27 /Ian2022
Cheltuieli pentru formarea profesionala suportate de angajatori. CONDITII impuse de Codul fiscal
Tags: formare profesionala angajatorformare profesionala obligatorieart.76 codul fiscal

Conform art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, nu sunt impozabile, in sensul impozitului pevenit, cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor.

Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal la art. 142 lit. n) si in ceea ce priveste contributiile sociale. 

"Oferim salariatilor nostri posibilitatea de a avea abonament gratuit la Bookster (imprumut carti de orice fel) si Udemy (cursuri de orice fel). Societatea plateste facturile. Sunt acestea considerate avantaje de natura salariala si trebuie impozitate la salariu? Noi am mers pe ideea ca angajatorul este obligat sa ofere formare profesionala angajatilor, iar Udemy si Bookster functioneaza fix pe aceasta arie: formare profesionala."

Raspunsul specialistilor: 

Astfel, doar sumele platite de angajator pentru formarea profesionala a salariatului nu sunt impozabile si taxabile cu contributii sociale daca formarea profesionala este legata de activitatea desfasurata de salariat pentru angajator asa cum este mentionata in fisa postului.

Or, in situatia expusa, accesul la cele doua platforme nu vizeaza exclusiv formare profesionala legata de activitatea desfasurata de salariat. Din contra salariatii au acces si la alte materiale/cursuri care nu tin de activitatea desfasurata. De aceea consideram ca societatea nu poate face dovada in fata organelor fiscale ca formarea profesionala tine  exclusiv de activitatea desfasurata de salariat pentru angajator.

Aceasta chestiune reprezinta un risc cu privire la reincadrarea cheltuielilor in venituri salariale. Presupunand ca angajatorul isi asuma acest risc este necesar sa se incheie acte aditionale la contractele individuale de munca in conditiile art. 168 alin. (2) din Codul muncii:

Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Un raspuns valabil la data de 22.01.2022, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cheltuieli pentru formarea profesionala suportate de angajatori. CONDITII impuse de Codul fiscal":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".