Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Formare profesionala initiata de angajator. Se acorda tichete de masa?

03 /Nov2021
Formare profesionala initiata de angajator. Se acorda tichete de masa?
Tags: formare profesionala angajatorart 157 codul munciidrepturi salariale formare profesionala

Va reamintim ca potrivit art. 197 din Codul muncii, in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

"Am adresat o intrebare cu privire la formarea profesionala si diurna iar raspunsul dvs este ca - In consecinta, atunci cand formarea profesionala este initiata de angajator, contractul individual de munca nu se suspenda, iar salariatul va beneficia de toate drepturile salariale inclusiv de tichete de masa- Va rog sa ne ajutati cu explicatii mai clare, deoarece LEGE nr. 165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare EMITENT⢠PARLAMENTUL ROMANIEI Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 599 din 13 iulie 2018 Articolul 12 (1) Tichetele de masa pe suport hartie se distribuie de catre angajator, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare. (2) In conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea. (3) Valoarea tichetelor de masa pe suport electronic este transferata lunar salariatilor, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare, de catre unitatea emitenta de tichete de masa pe suport electronic, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului incheiat de unitatea emitenta cu angajatorul. (4) Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate. (5) Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport hartie, sau valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic. Departamentul salarizare sustine ca nu se acorda tichete pentru aceasta speta."


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Conform art. 197 din Codul muncii:

Art. 197. - (1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.


Astfel, in baza acestei prevederi legale am apreciat ca salariatii beneficiaza de tichet de masa in zilele in care participa la formare profesionala initiata de angajator.

ATENTIE!

In primul rand, salariatii beneficiaza de toate drepturile salariale detinute, iar in al doilea rand, zilele de formare profesionala se considera zile lucrate intrucat contractul individual de munca nu se suspenda daca formarea profesionala este initiata de angajator.
 
Sursa: PortalCodulMuncii

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Formare profesionala initiata de angajator. Se acorda tichete de masa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".