Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cheltuielile angajatorului cu un curs de pregatire profesionala a angajatilor

26 /Mai2023
Cheltuielile angajatorului cu un curs de pregatire profesionala a angajatilor
Tags: cheltuieli cu formarea profesionalaart. 194 din codul munciiformare profesionala obligatorie

"Care sunt cheltuielile pe care angajatorul poate sa le cuprinda in costul unui curs de formare/pregatire profesionala si pe care acesta ar putea sa le solicite angajatului in cazul initiativei incetarii CIM, costurile salariale suportate de angajator pe perioada cursului pot fi incluse in aceste cheltuieli?"

Raspunsul specialistului: 

Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare  contine prevederi referitoare la formarea profesionala a salariatilor la art. 192 – 200.

Atentie, trebuie sa asigurati participarea la cursuri de formare profesionala pentru absolut TOTI angajatii firmei! Pe cheltuiala dvs.!

Este o obligatie prevazuta la art. 194 din Codul muncii! Aflati exact cum sa gestionati aceasta obligatie parcurgand lucrarea: Ghid practic. Totul despre procedura de formare profesionala, DETALII AICI >>>

Codul muncii prevede ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Referitor la recuperarea contravalorii cursului de igiena, acest lucru este posibil in conditiile prevazute de art. 198 din Codul muncii.

In Codul muncii nu sunt insa definite cheltuielile ocazionate de formarea profesionala si, prin urmare, putem sa exprimam doar o opinie asupra componentei acestora.

Pe de alta parte, in Codul fiscal se prevede la art. 142 ca nu sunt impozabile ”n) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor;”

Avand in vedere si aceasta prevedere a Codului fiscal, apreciem ca in componenta cheltuielilor cu formarea profesionala nu sunt incluse costurile salariale suportate de angajator (deoarece acestea sunt suspuse impozitului pe venit) ci doar acele cheltuieli legate de costul cursului de formare profesionala  (inclusiv, daca este cazul, cheltuieli de transport si cazare) care sunt suspuse scutirii de impozit conform art. 142.

Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cheltuielile angajatorului cu un curs de pregatire profesionala a angajatilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".