Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Motivarea angajatilor si managementul prin delegare - ce scop are acest principiu si cum poate ajuta salariatii?

08 /Dec2023
Motivarea angajatilor si managementul prin delegare - ce scop are acest principiu si cum poate ajuta salariatii?
Tags: motivarea angajatilormanagementul prin delegaremanagement modelul harzburg

Urmatoarele principii manageriale prezinta modalitatile pe care le puteti alege in munca dvs.: managementul prin delegare, prin obiective, prin rezultate, in situatii de exceptie, prin contact personal, precum si modelul Harzburg.

Management prin delegare

Acest principiu are ca scop nu numai delegarea sarcinilor, ci si posibilitatea angajatilor de a-si asuma raspunderea pentru ceea ce fac. Delegarea nu urmareste numai degrevarea managerilor de anumite sarcini. Ea cauta in primul rand sa foloseasca experienta si cunostintele unui angajat.

Management prin stabilirea obiectivelor

Acest principiu nuanteaza practic managementul prin de legare. El descrie modul cum trebuie delegata o sarcina stabilind obiective. Conducerea va stabili obiectivul impreuna cu angajatii. Cum se va atinge acesta va fi sarcina si alegerea angajatilor. Prin acest fel de delegare se lasa o mare libertate de actiune angajatilor, pe care doar controlul indeplinirii obiectivului intial o mai restrange.

In practica putem diferentia foarte vag managementul prin delegare de cel prin obiective.

Management prin controlul rezultatelor

Managementul prin obiective si cel prin rezultate se aseamana, dar nu pot fi confundate. Controlul atingerii obiectivelor inseamna supravegherea, de la inceput pana
in faza finala, cand acestea au fost indeplinite. Stabilirea obiectivelor are loc sub forma unui parteneriat.

Dimpotriva, controlul rezultatelor nu presupune obiective stabilite anterior de comun acord. Rezultatele pot fi si dictate. De asemenea, rezultatele sunt doar inregis trate, in sensul ca sunt bifate ca fiind indeplinite, fara a se urmari traiectoria realizarii lor. Efectul motivarii depinde in mare masura de tipul obiectivului stabilit. Motivarea poate fi foarte scazuta in cazul rezultatelor dictate.

Management in situatii de exceptie

In cazul acestui principiu, managerul isi face aparitia doar daca angajatul nu se descurca singur intr-o anumita situatie. De obicei, angajatul este acela care recunoaste aparitia unei probleme. Acest lucru presupune si multa experienta. In afara de acest fapt, intre angajati si sefi trebuie sa existe o relatie colegiala bazata pe incredere.

– Seful trebuie sa fie sigur ca in cazul oricarei probleme angajatul va apela la sfatul sau.
– Angajatul are nevoie de intelegere din partea sefului pentru a nu fi sanctionat.

Modelul Harzburg

Modelul Harzburg se bazeaza pe principiul managementului prin delegare. Sarcinile nu vor fi insa delegate unui singur angajat, ci unei echipe. Raspunderea acestei sarcini va fi impartita tuturor membrilor grupului respectiv.

Managerul va aproba numai acele decizii ale angajatilor care urmaresc un manunchi de obiective. Delegarea nu va mai urmari indeplinirea unui obiectiv partial
(spre exemplu: obtineti pentru produs calitatea x). In cadrul unui program de dezvoltare a produselor, acest lucru ar insemna ca, de exemplu, decizia pentru o anumita varianta de produs sa corespunda unui grup strategic de obiective (produsul sa aiba calitatea y, sa coste z, sa aiba vanzarea v etc.). Modelul Harzburg promoveaza motivarea printr-o mare autonomie si prin apartenenta la o echipa.

Management prin contact personal

Acest tip de management presupune contactul personal intre angajati si manager. Angajatii care au un contact redus cu seful lor, cum ar fi cei din domeniul productiei, apreciaza cel mai mult astfel de abordari. Sentimentul de apartenenta creeaza incredere si motivare.


Cum actioneaza diferitele tipuri de management asupra motivarii? Mai multe explicatii, teste si metode de motivare a salariatilor, realizate de expertii de la Rentrop & Straton in lucrarea "Motivarea angajatilor", DETALII AICI >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Motivarea angajatilor si managementul prin delegare - ce scop are acest principiu si cum poate ajuta salariatii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".