Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

OBLIGATIA salariatului de a restitui cheltuielile de formare profesionala

15 /Feb2024
OBLIGATIA salariatului de a restitui cheltuielile de formare profesionala
Tags: cheltuielile de formare profesionalaart. 194 din codul muncii

Referitor la obligatia de formare profesionala a salariatilor, art. 194 din Codul muncii prevede ca angajatorii au obligatia de a asigura, pe cheltuiala lor, participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati sau cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.

In actul aditional la contractul individual de munca incheiat cu privire la formarea profesionala, partile pot sa stabileasca si obligatia salariatului de  nu demisiona o anume perioada de timp, stabilita de comun acord, sub sanctiunea de a restitui angajatorului sumele pe care acesta le-a suportat pentru formarea profesionala, proportional cu perioada nelucrata. 

Intr-o speta, pe langa aceasta obligatie, in actul aditional de formare profesionala,  partile contractului individual de munca au stabilit si obligatia salariatului de a restitui sumele suportate de angajator pentru formarea profesionala a salariatului daca acesta nu promoveaza examenul de absolvire a cursului. 
 
Cum salariatul nu a promovat examenul, angajatorul l-a chemat in judecata pentru ca instanta sa-l oblige la plata contravalorii cursului. 
Judecand cauza, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca, ceea ce angajatorul ii imputa practic salariatului este nepromovarea examenului de absolvire a cursului de autorizare electrician, celelalte obligatii asumate de acesta prin contractul de scolarizare incheiat ulterior fiind respectate. Numai ca o atare obligatie este contrara art.197 si 198 din Codul muncii, iar salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege.

De asemenea, a mai retinut Curtea ca sustinerea angajatorului conform careia nepromovarea de salariat a examenului dovedeste reaua-credinta a acestuia, echivaland cu neindeplinirea unei sarcini de serviciu, nu poate fi retinuta pentru a constata raspunderea patrimoniala a salariatului.

Instanta a respins actiunea angajatorului. Prin urmare, salariatii nu pot fi obligati la plata cheltuielilor de formare profesionala suportate de angajator pentru nepromovarea examenului de absolvire a cursului. 

Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "OBLIGATIA salariatului de a restitui cheltuielile de formare profesionala":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".