Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Participarea la cursuri de formare profesionala este OBLIGATORIE pentru absolut toti angajatii firmei! Ce pasi trebuie sa urmati?

08 /Mai2023
Participarea la cursuri de formare profesionala este OBLIGATORIE pentru absolut toti angajatii firmei! Ce pasi trebuie sa urmati?
Tags: cursuri de formare profesionalaformare profesionalaart. 194 din codul muncii

Formarea profesionala a angajatilor este o chestiune luata foarte in serios de legislatia din Romania si prevazuta la art. 194 din Codul muncii. Sunt nu mai putin de 20 de acte normative care reglementeaza acest subiect, in frunte, desigur, cu Codul muncii, care ii aloca nu mai putin de 19 articole – articolele 192-210, cu aproape 60 de aliniate si litere.

Ce aspecte sensibile ridica formarea profesionala a angajatilor?


Ce pasi trebuie sa urmati? Ce documente trebuie sa intocmiti?

 
Va oferim o lucrare de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton – Ghid practic. Totul despre procedura de formare profesionala  – care contine proceduri, recomandari si solutii pentru toate situatiile care pot aparea in practica, inclusiv modele gata scrise de contracte si documente care, mai mult ca sigur, va vor fi cerute in cazul unui control ITM, detalii AICI >>>

3 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stiti legat de pregatirea profesionala a angajatilor dvs.!
 
1. Aveti obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:

  • cel putin o data la 2 ani, daca aveti cel putin 21 de salariati;
  • cel putin o data la 3 ani, daca aveti sub 21 de salariati.

 
2. Daca nu v-ati respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala dvs. participarea unui salariat la formare profesionala, salariatul in cauza are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de dvs., de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
 
3. Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, chiar daca respectiva formare profesionala este in interes personal, pentru o activitate care nu are legatura cu activitatea firmei dvs. Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata (art. 154 din Codul muncii republicat).
 
Fiecare dintre aceste 3 chestiuni prezinta insa puncte sensibile, dificil de gestionat, cum ar fi: 

Cum trebuie redactat contractul de formare profesionala?
Care este cuantumul si tratamentul fiscal al indemnizatiei de concediu pentru formare profesionala?
Ce inseamna calificare la locul de munca?
Ce documente trebuie sa intocmiti si care este circuitul lor?
 
Aflati raspunsurile complete si profesioniste din lucrarea pe care v-o oferim - Ghid practic. Totul despre procedura de formare profesionala - detalii AICI >>>

Probleme sensibile care apar in practica - formarea profesionala obligatorie!


Lucrarea va prezinta si studii de caz foarte sugestive, solutionate impecabil, cu temeiuri legale, care va ajuta sa intelegeti mai bine atat complexitatea acestui subiect (formarea profesionala a angajatilor), cat si importanta pe care trebuie sa i-o acordati.
 
Problema 1


O societate doreste sa angajeze cu contract individual de munca pe durata determinata o persoana pe o functie pentru care nu are calificare. Care ar fi consecintele pe care cele doua parti semnatare ale contractului de munca le-ar putea suporta in acest caz?
 
Problema 2


O societate a organizat un concurs pentru ocuparea unui post de mecanic/lacatus mecanic si a angajat un candidat care a prezentat o adeverinta din care rezulta ca a absolvit cursul de lacatus mecanic, adeverinta valabila pana la eliberarea certificatului de calificare. Ulterior, cand a prezentat certificatul de calificare in original, s-a descoperit ca datele din acesta nu corespund cu cele din adeverinta. Contractul de munca incheiat cu acesta inceteaza de drept?
 
Solutiile complete le gasiti in lucrarea Ghid practic. Totul despre procedura de formare profesionala, detalii AICI >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Participarea la cursuri de formare profesionala este OBLIGATORIE pentru absolut toti angajatii firmei! Ce pasi trebuie sa urmati?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".