In data de 10 ianuarie, Comisia si Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) au lansat noul Fond pentru IMM-uri al UE, care ofera vouchere IMM-urilor cu sediul in UE pentru a le ajuta sa isi protejeze drepturile de proprietate intelectuala. Acesta este cel de-al doilea Fond pentru IMM-uri al UE, care are rolul de a sprijini IMM-urile in redresarea in urma pandemiei de COVID-19 si in tranzitia verde si digitala pentru urmatorii trei ani (2022-2024).
Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Tot ce e mic e frumos, dar daca IMM-urile vor sa se dezvolte sau sa ocupe o pozitie de lider in sectorul noilor tehnologii, ele trebuie sa isi protejeze inventiile si creatiile, asa cum fac marile intreprinderi. Ideile si cunostintele de specialitate noi reprezinta principala valoare adaugata pe care o avem in UE. Prin intermediul acestui fond, dorim sa sprijinim IMM-urile sa faca fata acestei perioade deosebite si sa ramana puternice si inovatoare in deceniile urmatoare.”
Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a declarat: „Este de la sine inteles ca IMM-urile au fost deosebit de afectate de criza provocata de pandemia de COVID-19. Ele raman in continuare coloana vertebrala a economiei si a ecosistemelor noastre. Acest fond va sprijini IMM-urile sa isi valorifice inovatiile si creativitatea, iar acest lucru este esential pentru ca IMM-urile sa se recapitalizeze si sa impulsioneze tranzitia verde si cea digitala.”
Fondul pentru IMM-uri al UE, cu un buget de 47 de milioane EUR, va oferi urmatorul sprijin:
- rambursarea a 90 % din taxele percepute de statele membre pentru serviciile de prediagnoza privind proprietatea intelectuala (IP Scan), care ofera o evaluare ampla a nevoilor in materie de proprietate intelectuala ale IMM-ului solicitant, tinand seama de potentialul inovator al activelor sale necorporale;
- rambursarea a 75 % din taxele percepute de oficiile pentru proprietate intelectuala (inclusiv oficiile nationale pentru proprietate intelectuala, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala si Oficiul Benelux pentru Proprietate Intelectuala) pentru inregistrarea marcilor si a desenelor si modelelor industriale;
- rambursarea a 50 % din taxele percepute de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale pentru obtinerea protectiei internationale a marcilor si a desenelor si modelelor industriale;
- rambursarea a 50 % din taxele percepute de oficiile nationale de brevete pentru inregistrarea brevetelor in 2022;
- incepand cu 2023, ar putea fi acoperite si alte servicii, de exemplu, rambursarea partiala a costurilor aferente cercetarii de anterioritate prealabile depunerii cererii de brevet si a costurilor aferente cererii de brevet; consultanta privata in materie de proprietate intelectuala facturata de avocati specializati in proprietate intelectuala (pentru inregistrarea brevetelor, contracte de licenta, evaluarea proprietatii intelectuale, costuri de solutionare alternativa a litigiilor etc.).
IMM-urile au nevoie de un set flexibil de instrumente privind proprietatea intelectuala si de finantare rapida pentru a-si proteja inovatiile. Prin urmare, pentru prima data, noul Fond pentru IMM-uri al UE acopera in prezent si brevetele. Contributia financiara a Comisiei, in valoare de 2 milioane EUR, va fi dedicata in totalitate serviciilor legate de brevete. De exemplu, un IMM ar putea solicita rambursarea taxei de inregistrare pentru a-si breveta inventia intr-un stat membru.
EUIPO va gestiona Fondul pentru IMM-uri prin cereri de propuneri. Prima cerere de propuneri a fost lansata in 10 ianuarie pe site-ul EUIPO
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Pentru a asigura un tratament echitabil si egal al potentialilor beneficiari, precum si pentru a garanta o gestionare eficienta a actiunii, cererea de granturi va fi deschisa pe parcursul perioadei 2022-2024. Cererile vor fi examinate si evaluate pe baza criteriului „primul intrat, primul iesit”. IMM-urile fara experienta in domeniul proprietatii intelectuale sunt incurajate sa solicite mai intai un serviciu de prediagnoza privind proprietatea intelectuala si numai ulterior celelalte servicii.
Sursa: romania.europa.eu