Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu paternal vs. concediu crestere copil. Cand suspendam CIM si inregistram in ReviSal?

27 /Oct2021
Concediu paternal vs. concediu crestere copil. Cand suspendam CIM si inregistram in ReviSal?
Tags: concediu paternalconcediu crestere copilsuspendare cimrevisal

„Cele 15 zile libere la nasterea unui copil (5 zile lucratoare conform Legii 210/1999 + 10 zile lucratoare in urma obtinerii cursului de puericultura) suspenda contractul individual de munca si este nevoie sa fie declarat si operat in Revisal? Angajatorul va emite decizie de suspendare? Concediul paternal care suspenda contractul individual de munca nu se refera la luna obligatorie de concediu si crestere copil in care poate intra tatal?”

 

Raspunsul specialistului:

La nasterea copilului tatal poate beneficia de concediu paternal de 5 zile respectiv 15 zile daca detine un certificat de puericultura (Legea 210/1999 si Normele metodologice de aplicare a Legii 210/1999 aprobate prin HG 244/2000).

Ulterior, daca la data nasterii copilului tatal a realizat timp de cel putin 12 luni, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Asadar, cele doua concedii sunt concedii diferite. Primul este concediu paternal iar cel de-al doilea este concediu pentru crestere copil.

Conform prevederilor art. 51 alin. (1) lit.c) din Legea 53/2003 – Codul muncii, republicata, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului pe perioada efectuarii concediului paternal. In aceasta situatie, salariatul trebuie sa depuna o cerere in care sa precizeze perioada de timp in care doreste sa efectueze concediul paternal si in consecinta sa fie suspendat contractul individual de munca.

Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din Legea 210/1999, concediul paternal este concediu platit, iar indemnizatia aferenta se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Conform prevederilor art. 4 din Legea 210/1999 si ale art. 6 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 210/1999, aprobate prin HG 244/2000, tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura. Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului. De asemenea, mentionam ca potrivit art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se transmit in Revisal.

Conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. e) din datele privind perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca se transmit in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu in ziua anterioara datei susupendarii respectiv datei incetarii susupendarii.

Intrucat concediul paternal nu se acorda in baza unui certificat medical, suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea acestui concediu se opereaza in registrul general de evidenta a salariatilor. Asadar, regula este ca atat suspendarea cat si incetarea suspendarii contractului individual de munca se transmit catre inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara datei susupendarii respectiv datei incetarii susupendarii.

Astfel, in temeiul prevederilor legale mentionate si pe baza cererii formulate de salariat, angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca. Chiar daca dispozitiile din Codul muncii nu prevad in mod expres intocmirea deciziilor de suspendare a contractelor de munca ale salariatilor, potrivit specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarea in registrul electronic de evidenta al salariatilor a suspendarii contractelor individuale de munca are la baza decizia de suspendare emisa de angajator.

Asadar, salariatul este platit cu o indemnizatie in perioada concediului paternal egala cu salariul corespunzor perioadei respective. Pentru plata indemnizatiei de concediu paternal nu are nicio relevanta faptul ca, contractul de munca este suspendat si suspendarea este inregistrata in Revisal. Altfel spus, suspendarea contractului individual de munca pentru concediu paternal nu exclude plata indemnizatiei de concediu paternal asa cum nici suspendarea pentru concediu medical nu exclude plata indemnizatiei medicale.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu paternal vs. concediu crestere copil. Cand suspendam CIM si inregistram in ReviSal?":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".