Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Evaluarea angajatilor, neincheiata la termenul din CCM. Ce risca societatea?

15 /Oct2020
Evaluarea angajatilor, neincheiata la termenul din CCM. Ce risca societatea?
Tags: neexecutare evaluare angajatievaluare angajati contract colectivevaluarea profesionala

Avand in vedere situatia creata de aparitia pandemiei de COVID 19, procesul de evaluare al angajatilor intr-o societate nu a putut fi dus la indeplinire in anul curent in termenul prevazut de Contractul Colectiv de Munca. Motivele au la baza intreruperea temporara a activitatii pe o perioada de cateva luni si pentru un numar semnificativ de angajati, masurile de distantare sociala impuse etc.! In cazul unui control, care sunt consecintele si cum poate fi remediata situatia?

Raspunsul specialistului:Conform art. 148 din Legea 62/2011 a dialogului social:

Art. 148. - (1) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti.

(2) Neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.

Astfel, prevederea legala citata stabileste ca neexecutarea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea celor vinovati.

Neexecutarea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca nu este prevazuta de lege ca fiind contraventie.  Prin urmare, angajatorul nu poate fi sanctionat contraventional cu amenda pentru nerespectarea obligatiilor stabilite de contractul colectiv de munca.

Angajatorul raspunde pentru neindeplinirea obligatiilor stabilite prin contractul colectiv de munca fata de salariati care pot invoca eventuale prejudicii determinate de neexecutarea contractului.

Totodata angajatorul nu va putea sa foloseasca evaluarea profesionala pentru a concedia salariatii pentru inaptitudine profesionala sau pentru a departaja salariatii in cazul unei concedieri colective.

Art. 150 din Legea 62/2011 a dialogului social stabileste astfel:


Art. 150. - (1) Modificarile aduse contractului colectiv de munca se consemneaza intr-un act aditional semnat de toate partile care au incheiat contractul.

(2) Actul aditional se transmite in scris organului la care a fost inregistrat contractul colectiv de munca si tuturor partilor semnatare si produce efecte de la data inregistrarii acestuia in conditiile prezentei legi sau de la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor.

Astfel, modificarea contractului colectiv de munca o puteti realiza prin incheierea unui act aditional in conditiile prevazute de art. 150 mai sus citat.

In cazul in care, nu se modifica contractul colectiv de munca va fi necesar sa justificati in fata instantei de judecata daca va fi cazul imposibilitatea de executare a contractului colectiv de munca. In acest caz, instanta de judecata va fi cea care va aprecia pe baza probelor daca apararile angajatorului privind neexecutarea contractului colectiv de munca sunt justificate.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Evaluarea angajatilor, neincheiata la termenul din CCM. Ce risca societatea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".