Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce obligatii are angajatorul care doreste supraveghere video in birouri?

30 /Dec2021
Ce obligatii are angajatorul care doreste supraveghere video in birouri?
Tags: obligatii angajator supraveghere birouriregulament internmonitorizare video birouri

In cazul in care angajatorul doreste sa monitorizeze birourile, ce obligatii are? Ce modificari se fac in Regulamentul Intern?


Raspunsul specialistului:

Plecand de la premisa ca intrebarea se refera la monitorizarea video a birourilor in care isi desfasoara activitatea salariatii, precizam ca trebuie sa respectati prevederile  art. 5 din Legea nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor).

In legea mentionata se prevad urmatoarele:

In cazul in care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicatii electronice si/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de munca, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajatilor, in scopul realizarii intereselor legitime urmarite de angajator, este permisa numai daca:


       a) interesele legitime urmarite de angajator sunt temeinic justificate si prevaleaza asupra intereselor sau drepturilor si libertatilor persoanelor vizate;
       b) angajatorul a realizat informarea prealabila obligatorie, completa si in mod explicit a angajatilor;
       c) angajatorul a consultat sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii angajatilor inainte de introducerea sistemelor de monitorizare;
       d) alte forme si modalitati mai putin intruzive pentru atingerea scopului urmarit de angajator nu si-au dovedit anterior eficienta; si
       e) durata de stocare a datelor cu caracter personal este proportionala cu scopul prelucrarii, dar nu mai mare de 30 de zile, cu exceptia situatiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.

In opinia noastra, pentru realizarea prelucrarii de date cu caracter personal pe care o implica monitorizarea video a birourilor in care isi desfasoara activitatea salariatii, ar trebui sa aveti in vedere cel putin urmatoarele aspecte:

Reglementarea in Regulamentul intern a conditiilor in care se realizeaza aceasta supraveghere video: ar trebui mentionate spatiile in care se realizeaza monitorizarea, interesul legitim al societatii pentru utilizarea acestui tip de supraveghere (trebuie sa acordati o deosebita atentie acestui aspect, deoarece in lipsa demonstrarii unui interes legitim proportional cu masura de a monitoriza video birourile, poate conduce la acordarea de amenzi), termenul de pastrare a datelor (a inregistrarilor video), masurile de consultare si informare a salariatilor, modalitatile de semnalizare a spatiilor monitorizate, masuri de asigurare a protectiei sistemelor de stocare a imaginilor rezultate din monitorizarea video impotriva accesului neautorizat, stabilirea procedurii de semnalare a incalcarii securitatii datelor cu caracter personal.

Dupa introducerea acestor prevederi in RI, anterior instalarii sistemelor de monitorizare, trebuie sa derulati activitatile de consultare si informare cu privire la implementarea acestei masuri.

La instalarea de sisteme de monitorizare video, trebuie sa realizati semnalizarea corespunzatoare a spatiilor supuse monitorizarii.
Pentru realizarea tuturor acestor actiuni, avand in vedere caracterul sensibil al datelor prelucrate in situatia monitorizarii video a birourilor, apreciem ca este util sa va consultati cu un responsabil pentru protectia datelor sau cu o societate specializata si licentiata in domeniul instalarii si gestionarii sistemelor de supraveghere video.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce obligatii are angajatorul care doreste supraveghere video in birouri?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".