Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Activitatea prestata la un alt punct de lucru decat cel prevazut in CIM. Cum se procedeaza?

07 /Iun2019
Tags: activitate la alt punct de lucrudelegaredetasare cimart 43 codul muncii

Va reamintim ca in situatia in care salariatul este trimis de angajator de la punctul de lucru unde are stabilit locul muncii la alt punct de lucru, ne aflam in prezenta unei delegari si nu a unei detasari.

Astfel, conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.


ATENTIE!

In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.


"Societatea doreste detasarea unui salariat de la punctul de lucru din Oradea la punctul de lucru din Bucuresti. Se raporteaza in Revisal? Care sunt actele necesare, ce trebuie intocmite, pentru dosarul de personal? In afara impozitului pe salarii care se va plati la CUI-ul punctului de lucru din Bucuresti, mai exista si alte obligatii fiscale sau de alta natura?"

 

Detasarea presupune ca un salariat este trimis la un alt angajator. In situatia expusa, salariatul nu este trimis la un alt angajator ci la un alt punct de lucru la acelasi angajator.

Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Deosebirea dintre delegare si detasare consta in aceea ca salariatul delegat presteaza activitate pentru angajator, dar in alt loc de munca decat cel stabilit in contractul individual de munca, in timp ce salariatul detasat presteaza activitate pentru alt angajator.


IMPORTANT:

Salariatul exercita temporar, din dispozitia angajatorului, lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca (la un alt punct de lucru decat cel prevazut in contractul individual de munca).

Delegarea NU se inregistreaza in Revisal.

Din punct de vedere al dosarului de personal se intocmeste decizie de delegare care se comunica salariatului. De asemenea, se intocmeste ordin de deplasare pentru decontarea cheltuielilor de transport, cazare si diurna.

Ca masura unilaterala, delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de maximum 60 de zile in 12 luni. Dupa expirarea termenului de 60 de zile, delegarea poate fi prelungita doar cu acordul salariatului.

 
Un raspuns oferit de specialistii de la www. PortalCodulMuncii.ro >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Activitatea prestata la un alt punct de lucru decat cel prevazut in CIM. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 4.39 din 5 din 19 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".