Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajarea in munca. Cine efectueaza examenul medical?

10 /Sep2018
Tags: angajare in muncaexamen medical angajarehg 355/2007

Va reamintim ca, examenul medical la angajare in munca se realizeaza in conformitate cu prevederile HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

Potrivit art. 8 alin. (1) din acest act normativ, serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.

"Dorim sa stim daca la angajare este necesara adeverinta eliberata de medicul de familie care sa ateste ca persoana este clinic sanatoasa sau nu, sau este suficient doar fisa de aptitudine eliberata de medical de medicina muncii?"

 

Raspunsul specialistilor:

Potrivit art. 13, examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:


- compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;


- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
- existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.


ATENTIE!

Angajatorul are obligatia sa solicite medicului de medicina muncii efectuarea examenului medical la angajarea in munca.

Este demn de mentionat ca, potrivit art. 16 alin.  (6 indice 1) din HG 355/2007 medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

Legiuitorul a stabilit posibilitatea si nu obligatia medicului de medicina a muncii de a solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

In concluzie, stabilirea aptitudinii de catre medicului de medicina muncii NU este conditionata de adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat ci medicul de medicina muncii o poate solicita daca considera necesar.

Insa, aptitudinea nu se stabileste de medicul de medicina muncii in baza declaratiilor salariatului, ci in baza examenului medical.
Neconcordanta dintre avizul medicului de medicina muncii si medicul de familie va fi rezolvata de medicul de medicina muncii care poate solicita si alte investigatii sau examene necesare pentru stabilirea aptitudinii in munca.


...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajarea in munca. Cine efectueaza examenul medical?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".