Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Certificat medical si medicul de intreprindere. Clarificari Ordinul nr. 1092/745/2020

22 /Iul2020
Tags: certificat medicalmedicul de intreprinderemedicina munciiaviz concedii medicale

In ce priveste Ordinul nr. 1092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului medical si a instructiunilor privind utilizare si modul de completare a certificatelor medicale, in Instructiuni art. 3 alin. (6) se precizeaza: Exemplarul 1 ramane la angajator, atasat la fisa angajatului, si va fi vizat, DUPA CAZ, de medicul de intreprindere, in cazul asiguratilor salariati.

Ce reprezinta sintagma "dupa caz"? In cazul unor firme mici care nu au medic de intreprindere, cine vizeza concediul medical cand este cazul? Se pot plati daca nu exista viza medicului de intreprindere ?

Raspunsul specialistului:

In legislatia in vigoare nu este reglementata obligatia angajatorului de a avea medic de intreprindere. Mai mult, legislatia in vigoare nu defineste medicul de intreprindere.

HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor  prevede in art. 4 alin. (1) ca supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.

 Asadar, legislatia reglementeaza obligatia angajatorilor de a supraveghea sanatatea lucratorilor prin medicii specialisti de medicina muncii.

In aceste conditii, consideram ca expresia dupa caz inseamna ca certificatul medical va fi vizat de medicul de intreprindere daca exista in unitate un astfel de medic.

Neexistand obligatia legala a angajatorilor de a avea medic de intreprindere, indemnizatia medicala suportata din FNUASS trebuie sa fie restituita angajatorilor si in situatia in care certificatul medical nu cuprinde viza medicului de intreprindere.     


 

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Certificat medical si medicul de intreprindere. Clarificari Ordinul nr. 1092/745/2020":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".