Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si legislatiei in vigoare.
"In ce conditii putem angaja un manipulant marfa in varsta de 17 ani?"
Angajatorii trebuie sa tina cont de faptul ca durata timpului de munca a tinerilor pana la 18 ani este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Dispozitiile art. 114 din Codul muncii cu privire la durata maxima legala a timpului de munca nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
ATENTIE!
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara (art. 124 din Codul muncii). Cei care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte (art. 128 alin. (1) din Codul muncii).
De asemenea, cei care au pana in 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In ceea ce priveste manipularea marfurilor, apreciem ca aceasta se incadreaza in locuri de munca grele, vatamatoare sau chiar periculoase in functie de greutatea si volumul marfurilor ce urmeaza a fi carate, mutate, incarcate, descarcate.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>