Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajarea unei persoane care are sub 18 ani. Care sunt conditiile?

14 /Aug2019
Tags: timp de muncaangajare persoane sub 18 aniconditii angajare persoane sub 18 aniart 124 codul munciiart 128 codul muncii

Va readucem aminte ca o persoana fizica dobandeste capacitatea de munca la implinirea varstei de 16 ani. De asemenea, este demn de mentionat ca incadrarea in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face dupa implinirea varstei de 18 ani.

Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si legislatiei in vigoare.


"In ce conditii putem angaja un manipulant marfa in varsta de 17 ani?"

Angajatorii trebuie sa tina cont de faptul ca durata timpului de munca a tinerilor pana la 18 ani este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Dispozitiile art. 114 din Codul muncii cu privire la durata maxima legala a timpului de munca nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

ATENTIE!

Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara (art. 124 din Codul muncii). Cei care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte (art. 128 alin. (1) din Codul muncii).

De asemenea, cei care au pana in 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

In ceea ce priveste manipularea marfurilor, apreciem ca aceasta se incadreaza in locuri de munca grele, vatamatoare sau chiar periculoase in functie de greutatea si volumul marfurilor ce urmeaza a fi carate, mutate, incarcate, descarcate.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajarea unei persoane care are sub 18 ani. Care sunt conditiile?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 12 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".