Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatul trece de la norma intreaga la timp partial de munca. Mod de calcul al indemnizatiei pentru CO

26 /Feb2024
Angajatul trece de la norma intreaga la timp partial de munca. Mod de calcul al indemnizatiei pentru CO
Tags: norma intreaga la timp partial de muncacalcul indemnizatie coindemnizatia de concediu de odihna

"In situatia in care un angajat trece de la norma intreaga la timp partial si isi ia concediu de odihna in luna respectiva, cum se va determina media pe trei luni anterioare?

Cu salariu corespunzator pentru norma intreaga (adica media zilnica va fi mai mare decat cea din luna curenta)?"

Raspunsul specialistilor: 

In perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de indemnizatie de concediu de odihna calculata conform regulilor stabilite de Codul muncii.

Aveti o intrebare legata de timpul de munca?

Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA! Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, DETALII AICI >>> 

Art. 150 alin. (1) din Codul muncii prevede ca, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Astfel cum prevede alin. (2), indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Asadar, pentru  stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. 

Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca.Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.

Prin urmare, chiar daca se stabileste media zilnica a bazei de calcul pe baza veniturilor din ultimele 3, daca totalul salariului (salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente) cuvenite pentru luna in care pleaca in concediu este mai mare, se acorda o indemnizatie echivalenta cu acest total si nu indemnizatia reprezentand media pe ultimele 3 luni. 

Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortaSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatul trece de la norma intreaga la timp partial de munca. Mod de calcul al indemnizatiei pentru CO":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".