Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce procedura se aplica pentru a valorifica vechimea in munca efectuata in alt stat UE?

25 /Feb2020
Tags: vechime in muncagradatie vechimedocumente vechime in munca

‚ÄčIn cadrul unei firme, un salariat cu CIM a incetat activitatea la un spital de stat si s-a angajat intr-o unitate medicala din alt stat UE, pe perioada nedeterminata. A revenit in Romania si s-a angajat din nou la spitalul de stat, dorind sa-si intregeasca vechimea pentru a beneficia de gradatie corespunzatoare noii vechimi.

Care sunt procedurile legale de compilare a perioadelor lucrate in Romania si Italia si ce documente va trebui sa prezinte la serviciu, ca dovezi pentru recunoasterea vechimii si acordarea gradatiei aferente?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 16 alin. (4) din Codul muncii, republicat, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Intrucat textul de lege nu distinge dupa cum munca este prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia apreciem ca si munca prestata in strainatate in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.

Potrivit reglementarilor europene, statele membre ale Uniunii Europene dispun de mecanismele necesare pentru recunoasterea experientei profesionale a cetatenilor acestor state.
Astfel, conform Regulamentul 1612/68, statele membre ale Uniunii Europene dispun de mecanismele necesare pentru recunoasterea experientei profesionale a cetatenilor acestor state.

Art. 1 din Regulamentul anterior-mentionat precizeaza ca, orice resortisant al unui stat membru, indiferent de resedinta sa, are dreptul de acces la o activitate salariata si de a desfasura aceasta activitate pe teritoriul altui stat membru, in conformitate cu actele cu putere de lege si cu actele administrative care reglementeaza incadrarea in munca a resortisantilor statului respectiv.

Astfel, orice resortisant al unui stat membru, indiferent de resedinta sa, are dreptul de acces la o activitate salariata si de a desfasura aceasta activitate pe teritoriul altui stat membru, in conformitate cu actele cu putere de lege si cu actele administrative care reglementeaza incadrarea in munca a resortisantilor statului respectiv. Lucratorul resortisant al unui stat membru nu poate fi tratat diferit de lucratorii nationali, pe teritoriul celorlalte state membre, din motive de nationalitate, in ceea ce priveste conditiile de incadrare in munca si conditiile de munca, in special, in ceea ce priveste remunerarea si, in cazul in care acesta devine somer, concedierea si reintegrarea profesionala sau reangajarea (art. 7 din Regulamentul CE1612/68).

In aceasta situatie, pentru a fi luata in calcul aceasta perioada ca si vechime in munca, persoana in cauza trebuie sa prezinte documentele din care sa rezulte perioada in care a prestat activitate in baza unui contract individual de munca, functia si principalele atributii.

Acest mecanism se aplica si in ceea ce priveste asa numitul spor de vechime in sistemul bugetar, pentru personalul incadrat in munca. A se vedea in acest sens si Hotararea Curtii din 15 ianuarie 1998 accesibila AICI

De altfel, apreciem ca in acest sens sunt si dispozitiile art. 10 alin. (7) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare care stabilesc ca pentru acordarea gradatiei corespunzatoare transei de vechime in munca, angajatorul va lua in considerare integral si perioadele lucrate anterior in alte domenii de activitate decat cele bugetare.

Prin urmare, indiferent ca persoana in cauza a dat concurs pentru o functie publica sau personal contractual, apreciem ca aceasta este indreptatita la valorificarea corespunzatoare a vechimii in munca acumulata anterior in temeiul unui contract individual de munca intr-un stat membru UE, cu conditia sa depuna toate documentele care sustin acest demers, in special contractul individual de munca tradus in mod coprespunzator, precum si orice alte documente emise de angajatorul din statul membru UE din care sa rezulte activitatea desfasurata, traduse in limba romana.

 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce procedura se aplica pentru a valorifica vechimea in munca efectuata in alt stat UE?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 18 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuFormarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".
© copyright 2012 - 2023 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".