Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Perioada de concediu paternal este considerata vechime in munca?

03 /Mai2021
Perioada de concediu paternal este considerata vechime in munca?
Tags: concediu paternalvechime in muncastagiu cotizare cas

“Un salariat a solicitat suspendarea contractului de munca pentru concediu paternal ( 5 zile). La incetarea raportului de munca cu acesta, in adeverinta de stagiu de cotizare pe care trebuie sa o eliberam, in casuta nr. zile stagiu CAS, trebuie sa trecem numarul de zilele de concediu paternal? Aceste zile de concediu paternal se considera vechime in munca?”

Raspunsul specialistului:

Conform art. 51 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:

c) concediu paternal;

Astfel, daca salariatul solicita acordarea concediului paternal,contractul individual de munca se suspenda in baza articolului 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii


Potrivit dispozitiilor art. 2 alin. (3) din Legea 210/1999 a concediului paternal, indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Conform art. 3 din Normele de aplicare a Legii 210/1999 aprobate prin HG 244/200, concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el îsi desfasoara activitatea.

Conform art. 4 din Normele de aplicare a Legii 210/1999 indemnizatia pentru concediul paternal platit, egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din lege, se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza. Indemnizatia se plateste din fondul de salarii al unitatii si se include in veniturile impozabile ale salariatului.

Astfel, pe durata concediului paternal contractul de munca se suspenda, perioada nefiind reglementata de vreun act normativ ca fiind considerata vechime in munca insa pe perioada concediului paternal salariatul are stagiul de cozitare.

In concluzie, perioada de concediu paternal nu este considerata vechime in munca.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Perioada de concediu paternal este considerata vechime in munca?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".