Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu crestere copil. Angajatorul nu poate refuza revenirea salariatei la locul de munca

16 /Iun2020
Tags: concediu crestere copilrevenirea salariatei la locul de muncaincetare suspendare cim

O societate are o salariata aflata in concediu crestere si ingrijire copil care ar urma sa revina la munca in septembrie 2020. Salariata face cerere de revenire, fiind insarcinata in 6 luni cu al doilea copil. Daca cererea de revenire va fi aprobata, salariata va beneficia de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 3 ani a primului copil, chiar daca in luna septembrie ar naste al doilea copil?

Raspunsul specialistului:Conform art. 60 din Codul muncii si art. 25 din OUG 111/2010 este interzi angajatorului sa dispuna incetarea contractului individual de munca(cu exceptia reorganizarii judiciare si a falimentului):

- Salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului;
- O perioada de 6 luni de la revenirea salariatei in unitate;
- Pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani daca salariata beneficiaza de stimulent de insertie in aceasta perioada.

Conform art. 10 alin. (8) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, la incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunataţire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Prin urmare, nu exista posibilitatea ca angajatorul sa nu o primeasca pe salariata la locul de munca la incetarea suspendarii contractului individual de munca.

Conform art. 7 din OUG 111/2010, salariata beneficiaza de stimulent de insertie in perioada in care realizeaza venituri supuse impozitului. Astfel, salariata nu mai beneficiaza de stimulent de insertie in perioada in care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului intrucat in aceasta perioada nu realizeaza venituri supuse impozitului.

Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu crestere copil. Angajatorul nu poate refuza revenirea salariatei la locul de munca":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".