Va expun mai jos cum am inteles noi toate aceste modificari si as vrea sa imi spuneti si punctul dvs. de vedere: - salariu in constructii modificat la 4528 lei - se pastreaza scutirea la CAS la 21.25%, iar prin optiune la Pilonul II 25% - se introduce CASS 10% - impozit scutit la functia de baza in limita a 10.000 lei salariuu brut Problema noastra sunt cei care au timp partial si nu au functia de baza la societatea noastra. Salarizarea imi prezinta stat cu cei cu timp partial in care se regasesc constributiile celor cu timp partial dupa cum urmeaza: CAS 25%, CASS 10%, IMPOZIT 10%. Este bine asa?"
Raspunsul specialistilor:
Conform Codului fiscal:
Art. 60: Scutiri
Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:
Nouatile legislativa va pun in dificultate?
Din fericire, avem si solutiile! Acestea va sunt oferite de lucrarea Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale care limpezeste in mod profesionist absolut orice situatie ambigua, DETALII AICI >>>
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Dosarul personal al salariatului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege pentru activitatile din domeniul constructiilor prevazute la lit. a). Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;
d) scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor.
Astfel, facilitatile in constructii se aplica la functia de baza indiferent ca este un contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial. Prin urmare, taxele salariale in afara functiei de baza sunt taxele datorate pentru un salariat normal caruia nu i se acorda facilitatile (impozit pe venit 10%, CAS 25%, CASS 10%, CAM 2,25%).
Facilitatile fiscale se acorda la functia de baza pentru un venit brut de cel mult 10.000 lei inclusiv atat pentru un contract individual de munca cu norma intreaga cat si pentru un contract individual de munca cu timp partial.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in decembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.