Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CUMUL de functii. Atentie la concediul de odihna si tichetele de masa!

06 /Apr2023
CUMUL de functii. Atentie la concediul de odihna si tichetele de masa!
Tags: cumul de functiiconcediu de odihna cumul de functiitichete de masa cumul de functii

"Un angajat cu CIM norma intreaga, perioada nedeterminata, concediu odihna 29 zile, bonuri de masa. I se incheie inca un contract, la acelasi angajator, pe perioada determinata (3 luni), cu timp partial (2 ore/zi). Ce se intampla cu concediul de odihna si bonurile de masa aferente celui de-al 2 lea CIM?"

Raspunsul specialistului: 

In cazul cumulului de functii tichetele de masa se acorda numai la functia de baza.

Art. 35 din Codul muncii stabileste ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Nicun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.

Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?

Ideea acestei reviste a plecat de la o intrebare simpla:

Care sunt elementele de care aveti nevoie pentru a va desfasura fara probleme activitatea de zi cu zi, relaxat si avand siguranta ca aplicati intotdeauna solutiile corecte? Detalii AICI >>>

La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Astfel, Codul muncii reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator in baza mai multor contracte individuale de munca. In temeiul contractului individual de munca, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat, respectiv munca corespunzatoare functiei/ocupatiei prevazute in respectivul CIM si ale carei atributii sunt stabilite in fisa postului. De aceea, consideram ca un cumul de functii la acelasi angajator se poate realiza numai pentru functii diferite nu si pentru aceeasi functie.

Astfel, salariatul poate cumula mai multe functii in baza a mai multor contracte individuale de munca incheiate pentru fiecare functie cu fisa postului aferenta fiecarui post. Salariatul care cumuleaza mai multe contracte are obligatia sa declare la care contract detine functia de baza.

In ceea ce priveste concediul de odihna, conform art. 106 din Codul muncii:

(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Astfel, si la contractul cu timp partial salariatul are dreptul la concediu de odihna astfel cum s-a prevazut in contract.

Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CUMUL de functii. Atentie la concediul de odihna si tichetele de masa!":
Rating:

Nota: 3.94 din 5 din 17 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".