Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Dispozitiile regulamentului intern si efectele sale obligatorii - definitii si prevederile legii, in 2023

24 /Mai2023
Dispozitiile regulamentului intern si efectele sale obligatorii - definitii si prevederile legii, in 2023
Tags: regulament interndispozitii regulament internart 243 codul muncii

Va reamintim ca regulamentul intern este un izvor specific dreptului muncii. Calitatea lui de izvor de drept il face utilizabil in instanta. Asadar, angajatorul isi va putea fundamenta unele decizii – spre exemplu disciplinare – pe dispozitiile regulamentului intern.

Mai mult, el se va putea prevala in instanta de dispozitiile regulamentului intern daca se afla in proces cu salariatul sau inspectorul de munca. O singura conditie: corecta alcatuire juridica a regulamentului intern.

Ce alte mentiuni trebuie sa contina Regulamentul intern? Ce verifica inspectorii veniti in control?

Va prezentam aceste mentiuni obligatorii pe stick-ul „Regulamentul intern in avantajul dvs.”, detalii AICI >>>

Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborat cu participarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, prin care se stabilesc o serie de reguli, in principal disciplinare si profesionale, aplicabile la locul de munca (art. 59 lit. a) din Legea nr. 367/2022).

Regulamentul intern dobandeste si o mare importanta dupa modificarea Codului muncii prin Legea nr. 40/2011 publicata in Monitorul Oficial nr. 225 din 31 martie 2011, deoarece acum cuprinde si criteriile de evaluare a salariatilor.

Notiunea folosita anterior actualului Cod al muncii era aceea de regulament de ordine interioara.

Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in unitatea respectiva. Astfel, prevederile lui se aplica:

 • salariatilor proprii;
 • salariatilor detasati in unitatea respectiva;
 • salariatilor care se afla in delegatie in unitatea respectiva;
 • ucenicilor, care lucreaza in temeiul unui contract de ucenicie;
 • insusi angajatorului care l-a elaborat.

Regulamentul intern produce efecte obligatorii. Trebuie amintit ca, intre obligatiile principale ale salariatului, prevazute in art. 39 alin. (2) din Codul muncii, se numara si aceea de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca (lit. c)).

Nerespectarea oricareia dintre prevederile regulamentului intern atrage raspunderea disciplinara a salariatului. Dispozitiile regulamentului intern pot intemeia decizia de sanctionare.

Trebuie aratat ca regulamentul intern produce efecte asupra tuturor categoriilor de personal din unitate.

 • Astfel:
 • pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in regulamentul intern aplicabil (art. 31 alin. (4));
 • salariatul delegat sau detasat se va conforma prevederilor regulamentului intern al unitatii unde se afla in delegatie sau detasare;
 • salariatii cumularzi se vor conforma prevederilor regulamentelor interne ale unitatilor unde cumuleaza;
 • regulamentul intern este obligatoriu si pentru cei care presteaza munca in temeiul unui contact de ucenicie etc.

Pentru a declansa aceste efecte, potrivit art. 243 din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare regulamentul intern se aduce la cunostinta fiecarui salariat, in prima zi de lucru, si produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora...Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet, detalii AICI >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Dispozitiile regulamentului intern si efectele sale obligatorii - definitii si prevederile legii, in 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".