Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Limita diurnei neimpozabile - legea nr.72/2022

16 /Mai2022
Limita diurnei neimpozabile - legea nr.72/2022
Tags: diurna neimpozabilalegea 72/2022indemnizatie detasare

Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, in forma in care a fost modificat prin Legea 72/2022 incepand cu veniturile aferente lunii mai, nu sunt venituri impozabile indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului.

"As dori sa stiu daca cheltuielile de hrana pot intra la alte sume ca prestatie suplimentara primita de salariati in perioada detasarii? Sumele acordate pentru hrana sunt impozabile sau intra ca parte din indemnizatia de detasare transnationala neimpozabila, in cazul nostru? De exemplu as dori sa stiu daca pot acorda unui salariat indemnizatie de detasare , sume primite pentru hrana, transport si cazare?"

Raspunsul specialistilor: 

Potrivit art. 76 alin. (2) lit. k) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;

(ii)in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna! Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!

Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, vezi aici >>>



Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.

Astfel cum se observa din prevederea legala citata, in plafonul neimpozabil intra indemnizatia de detasare transnationala + alte sume de aceeasi natura cu exceptia cheltuielilor de transport si cazare.

Aceste alte sume de aceeasi natura sunt si cheltuielile cu masa.

Prin urmare, se acorda indemnizatie de detasare trasnationala + masa = limita neimpozabila. Separat se acorda neimpozabil cheltuielile de transport si cazare justificate cu documente.

Un raspuns oferit la data de 13.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Limita diurnei neimpozabile - legea nr.72/2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".