• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 4941
Raspunsul specialistilor:
Termenul de 120 zile este reglementat de Codul muncii pentru delegare. In cazul detasarii transnationale nu se aplica Codul muncii ci se aplica Legea 16/2017 a detasarii transnationale.
Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, in vigoare incepand cu veniturile lunii mai a anului 2022, nu sunt venituri impozabile indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
A aparut lucrarea pe stick Detasarea transnationala a salariatilor – unica dvs. sursa care va asigura cunoasterea in detaliu a legii nr. 16/2017 astfel cum a fost modifcata prin legea nr. 172/2020! Contine:
- comentariile specialistilor Rentrop&Straton in legislatia si dreptul muncii, privind legea in vigoare si modul corect de transpunere in practica
- studii de caz rezolvate, situatii reale analizate
- solutii pentru probleme specifice, detalii AICI >>>
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
Din aceste prevedere legala rezulta ca diurna neimpozabila in limitele mentionate poate fi acordata:
- pe durata delegarii;
- pe durata detasarii reglementata de Codul muncii;
- pe durata detasarii transnationale reglementata de Legea 16/2017.
Detasarea transnationala nu este limitata de legislatia europeana la o anume perioada. Doar perioada in care salariatul ramane supus legislatiei din Romania in baza documentului portabil A1 este limitata la 24 luni de Regulamentul 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
Cu toate acestea legislatia din Romania in art. 1 lit. c) din Legea 16/2017 defineste salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei ca fiind salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, care, pe o perioada limitata de timp, dar nu mai mult de 24 de luni, conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, desfasoara munca pe teritoriul unui stat membru, altul decat cel in care isi are sediul angajatorul prevazut la art. 3 lit. b), sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pe perioada executarii contractului incheiat cu angajatorul din celalalt stat membru, astfel cum este prevazut la art. 5 alin. (2), in cadrul prestarii de servicii transnationale.
Acest articol 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 se refera la situatia obtinerii documentului portabil A1.
De aceea este posibil ca organul fiscal sa considere ca diurna reprezinta venit salarial motivat de faptul ca salariatul nu este detasat transnational cu document portabil A1 conform definitiei de mai sus.
Daca salariatul poseda document portabil A1 indemnizatia de detasare transnationala se cuvine pe toata perioada de 24 luni.
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>