Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariat divortat, cu un copil in intretinere - conditii pentru deducerea personala

17 /Apr2024
Salariat divortat, cu un copil in intretinere - conditii pentru deducerea personala
Tags: salariat divortat copil intretinerededucere personala

"Avem urmatoarea speta: un salariat are act de divort eliberat in UK. Acesta s-a stabilit cu copilul minor rezultat din timpul casatoriei in Romania.

Pe actul de divort eliberat de UK, nu este mentionat ca minorul a ramas in grija salariatului, dar exista o declaratie de consimtamant data de celalat parinte la Ambasada Romaniei din UK prin care isi exprima acordul ca minorul sa locuiasca impreuna cu salariatul nostru in Romania. Intrebarea mea este: avand in vedere cele de mai sus, salariatul poate lua in intretinerea lui minorul, beneficiind astfel de deducerea suplimentara la salariu? Este suficienta aceasta declaratie de consimtamant data de celalat parinte la Ambasada Romaniei din UK?"

Raspunsul specialistului: 

Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal:

Scapati rapid si fara stres de stufoasa birocratie legislativa!

Lucrarea „Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare” contine modele de contracte individuale de munca ce reflecta toate aceste modificari legislative, detalii AICI >>>

Copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu exceptia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de 510 lei lunar (in prezent este vorba de 660 lei, dar normele nu au fost actualizate din acest punct de vedere).

Pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor sau a tutorelui, deducerea personala se acorda fiecaruia dintre parinti, respectiv tutorelui.


Pentru copilul minor provenit din casatorii anterioare, dreptul la deducerea personala revine parintelui caruia i-a fost incredintat copilul si unuia dintre soti care formeaza noua familie.

Astfel, textul se refera la parintele caruia i-a fost incredintat minorul, insa aceasta institutie a incredintarii minorului nu mai exista in dreptul romanesc. In prezent, autoritatea parinteasca se exercita de ambii parinti cu exceptia situatiei in care instanta de judecata a dispus altfel.

De aceea, daca copilul locuieste cu tatal in Romania conform declaratiei mamei, consider ca acesta poate beneficia de deducere. Evident, pe langa aceasta declaratie sunt necesare si celelalte documente in baza carora se acorda deducerea.

Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariat divortat, cu un copil in intretinere - conditii pentru deducerea personala":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".