Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acordarea deducerilor personale - PROCEDURA

10 /Mai2024
Acordarea deducerilor personale - PROCEDURA
Tags: acordarea deducerilor personaleart 76 codul fiscal

"Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103, CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592.

Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza de deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care venit brut se raporteaza grila de deducere, venit brut sau venit brut impozabil?

Raspunsul specialistilor: 

In temeiul alin. (1) al art. 77 din Codul fiscal, salariatii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Lucrarea „Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare” contine modele de contracte individuale de munca ce reflecta cele mai NOI modificari legislative, detalii AICI >>>
 
Deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat.

1) Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului (3.300 lei + 2.000 lei) si este stabilita in functie de numarul persoanelor aflate in intretinerea salariatului.

Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele salariatului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) din Codul fiscal si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006.

Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai salariatului sunt considerati intretinuti, iar in situatia in care acestia depasesc varsta de 18 ani pot fi considerati persoane aflate in intretinere daca veniturile acestora, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, cu exceptia veniturilor mentionate mai sus.
In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi salariati, suma reprezentand deducerea personala de baza se atribuie unui singur salariat, conform intelegerii intre parti. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala de baza se atribuie fiecarui salariat in intretinerea caruia/carora se afla acestia.
 
2) In ceea ce priveste deducerea personala suplimentara pentru copii, aceasta se acorda, in cuantum de 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

In vederea acordarii acestei deduceri personale suplimentare, Codul fiscal defineste parintele ca fiind: parintele firesc, potrivit Codului civil, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii in incredintare in vederea adoptiei, persoana care are in plasament copilul sau in tutela, persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004.

In cazul in care copilul cu varsta de pana la 18 ani este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara de 100 lei se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant (in cazul analizat copilul putand fi implicat in invatamantul anteprescolar de la 3 luni pana la 3 ani) si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.
 
Potrivit art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, impozitul lunar pe salarii se determina la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:

(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
(ii) cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);
(v) contravaloarea abonamentelor suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 100 euro anual, oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care actioneaza in nume propriu in cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, ori in calitate de intermediari pentru serviciile medicale, in cazul in care abonamentele respective includ si servicii medicale.
 
Prin urmare, venitul net lunar din salarii se determina prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni.
 
In ceea ce priveste venitul brut lunar din salarii, acesta este definit de pct. 14 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal si reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate. Pe cale de consecinta, dintre veniturile realizate de salariat, indemnizatia de maternitate (concediu medical cod 08 pentru sarcina si lauzie) nu va fi cuprinsa in venitul brut, fiind un venit neimpozabil conform art. 62 lit. c) din Codul fiscal.
 

Prin urmare, in scopul acordarii deducerilor personale, va fi avut in vedere venitul brut care include veniturile din salarii, veniturile asimilate salariilor in vederea impunerii si avantajele impozabile astfel cum acestea sunt reglementate de art. 76 alin. (1) – (3) din Codul fiscal.
 

Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acordarea deducerilor personale - PROCEDURA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.