Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ministrul Muncii vede prioritara recalificarea imediata a somerilor, nu majorarea indemnizatiei de somaj

10 /Sep2020
Tags: indemnizatia de somajajutor de somajrecalificare someri

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, considera ca majorarea indemnizatiei de somaj nu este o masura prioritara din cauza faptului ca persoanele care isi pierd locul de munca au nevoie mai degraba de recalificare imediata.

"Astazi, cand sunt intrebata despre cresterea cuantumului indemnizatiei de somaj, spun ca nu ar fi prima prioritate. Stiu ca este nevoie de sprijin pentru cei care si-au pierdut locul de munca, dar sunt tentata sa ii ajut sa fie cat mai putin dependenti de indemnizatia de somaj. Mai degraba, as sustine recalificarea lor imediata, i-as sustine cu tot ceea ce trebuie pentru a-si gasi, in cel mai scurt timp, un loc de munca. Oamenii trebuie sa fie in activitate", a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de socializare. 



Aceste explicatii sunt o urmare a faptului ca, recent,  reprezentantii Blocului National Sindical au abordat subiectul cresterii indemnizatiei de somaj in cadrul intrevederii de miercuri avute cu conducerea Guvernului, aminteste Agerpres.

Astfel, ministrul Muncii a solicitat sindicatelor sa sustina abordarea prin care propune mutarea prioritatii de pe majorarea indemnizatiei de somaj pe recalificarea persoanelor care isi pierd locul de munca.

"Parca aud vocea angajatorilor din Alba Iulia (unde am fost recent), care imi spuneau ca au de munca, dar ca nu gasesc persoane interesate sa lucreze. Eu incurajez munca si sunt in continuare nemultumita de ANOFM ca nu se implica suficient. Asista pasiva la o realitate care pe mine personal ma intristeaza: angajatori care cauta muncitori. Am mai degraba, de exemplu, o preocupare constanta sa fundamentez si sa gasesc solutii pentru solicitarea de crestere a indemnizatiei persoanelor cu dizabilitati. Pentru care as vrea sa facem mai mult, inclusiv sa ii sprijinim pe cei care pot sa lucreze sa fie tratati cu respect", a precizat ministrul Violeta Alexandru.


In concret, in cadrul discutiilor avute miercuri cu membrii Guvernului, conducerea Blocului National Sindical a solicitat Executivului cresterea ajutorului de somaj, a declarat, la finalul intrevederii de miercuri, presedintele BNS, Dumitru Costin, informeaza Agerpres.

"Am ridicat astazi propunerea cresterii indemnizatiei de somaj. Am venit si cu nota de fundamentare si cu proiectul de lege. Ieri, la Comisia de munca, unde am fost prezent, s-a discutat cresterea Indicatorului Social de Referinta. Eu am cerut decuplarea ajutorului de somaj de acest Indicator Social de Referinta, care din 2008 si pana in prezent a tinut la un nivel extrem de scazut indemnizatiile de somaj, pentru ca, din toate prestatiile sociale care sunt legate de Indicatorul Social de Referinta, o singura prestatie are si contributii, si anume ajutorul de somaj. Acesta este o asigurare pentru momente mai putin placute din viata unui cetatean aflat in varsta de munca, si ieri am propus la Comisia Parlamentara un amendament pe lege, astfel incat ajutorul de somaj sa reprezinte cel putin 50% din salariul minim pe economie, pentru ca in toti anii care au trecut a existat constant excedent la fondul public de somaj, deci s-au strans mai multi bani decat s-au cheltuit, si asta din contributiile angajatorilor pe aceasta asigurare. Si ni se pare normal ca ajutorul de somaj sa creasca. Nu doar in aceasta perioada, ci trebuie sa se revina la normalitate", a afirmat liderul BNS, citat de sursa amintita anterior.

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ministrul Muncii vede prioritara recalificarea imediata a somerilor, nu majorarea indemnizatiei de somaj":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".