Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Programul de munca flexibil va deveni un plan national?

24 /Iun2020
Tags: flexibilizarea munciiprogram de munca flexibilcodul muncii

In cadrul dezbaterilor "Pactul pentru Munca", initiate de Conferinta Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) si Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG), derulate la Brasov, s-a dezbatut inclusiv flexibilizarea muncii, ca schimbare reala in efortul comun de a sprijini companiile in aceasta perioada dificila.

Presedintele Aliantei Sindicatelor din Tehnologia Informatiilor si Comunicatii, Cristiana Matei, a subliniat in acest sens ca introducerea unui program flexibil pentru angajati se poate face numai cu o plata corecta a acestora, precizeaza Agerpres.

"Vorbim de flexibilizarea muncii, dar aceasta va veni si cu o plata corecta? Stiti ce a insemnat, in 2011, schimbarea Codului Muncii si introducerea part time-urilor? Avem 1 milion de salariati platiti cu 100-200-300-500 de lei pentru 2-3-4 ore de munca. Nu l-a obligat nimeni pe tanarul respectiv sa-si ia aceasta munca, dar sa traiasca si el. Daca vorbim de flexibilizarea muncii, trebuie sa vorbim si de o plata decenta. O economie buna, decenta, nu se poate dezvolta fara o plata reala a angajatilor", a mentionat Cristiana Matei, citata de sursa amintita.

CEO-ul companiei Schaeffler Romania, Sorin Poteras, a declarat, conform aceleiasi surse, ca flexibilizarea muncii reprezinta prima solutie pentru afacerile care au avut de pierdut din cauza pandemiei de COVID-19:

"O prima solutie ar fi acest Kurtzarbeit, care reprezinta un parteneriat intre stat, angajat si angajator. Angajatorul are o resursa flexibila, o poate folosi si in momentul in care i-au scazut comenzile cu 20%, angajatul are beneficiul ca va lua salariul, iar statul va plati cei 20%, insa nu va trebui sa-i plateasca ajutor de somaj".

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Daniela Nicolescu, a anuntat, conform aceleiasi surse, ca o masura pe care Guvernul Orban o va lua este sprijinirea companiilor care angajeaza someri, dar si a celor care vin din diaspora, cu subventionarea a 50% din salariul acestora.

La dezbaterea de la Brasov au participat reprezentanti ai administratiei centrale si locale, ai mediului universitar si managerii mai multor companii din diferite sectoare ale economiei.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Programul de munca flexibil va deveni un plan national?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".