Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Posibilitatea incheierii unui contract de prestari servicii cu angajatorul

05 /Mai2025
Posibilitatea incheierii unui contract de prestari servicii cu angajatorul
Tags: contract de prestari servicii

"Se poate ca un angajat full time sa aiba un contract de antepriza la acelasi angajator, si in ce conditii?"

Raspunsul specialistilor: 

In primul rand se pune problema daca o persoana fizica neinregistrata fiscal poate presta servicii in baza unui contract de antrepriza.

Conform art. 1851 din Codul civil:

(1) Prin contractul de antrepriza, antreprenorul se obliga ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret.
(2) Dispozitiile prezentei sectiuni sunt aplicabile, in mod corespunzator, si antreprizei pentru lucrari de constructii, daca sunt compatibile cu regulile particulare prevazute pentru acest contract.
Persoana care presteaza un serviciu trebuie sa fie autorizata avand in vedere reglementarile legale pe care le voi expune mai jos.
 


Conform art. 6 alin. (1)  din OUG 44/2008  privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
 
Art. LVI din Legea 296/2023:

(1) Prezenta sectiune reglementeaza unele masuri de prevenire si combatere a activitatilor economice ilicite.

(2) In sensul prezentei sectiuni, expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) activitate economica - activitatea cu scop lucrativ constand in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, avand ca rezultat obtinerea de venituri;

b) activitate economica ilicita - activitatea economica desfasurata de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare, precum si activitatea economica desfasurata cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta.
(3) Prevederile prezentei sectiuni nu sunt aplicabile activitatilor economice care se circumscriu bunurilor si domeniilor care fac obiectul unor reglementari speciale si care sunt sanctionate de aceste reglementari speciale.
(4) Sunt interzise efectuarea de activitati economice de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare si efectuarea de activitati economice in perioada in care acestea sunt suspendate in conditiile prevederilor alin. (13).
(...)

(9) Constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune, nerespectarea prevederilor alin. (4) si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei, daca este savarsita de persoane fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 35.000 lei, daca este savarsita de persoane juridice.


Nu uitati! La control, explicatiile nu conteaza – doar documentele completate corect si la timp sunt importante. Asigurati-va ca aveti toate documentele in regula!

Comandati acum lucrarea pe stick Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU, care contine 160 de formulare editabile si 43 de documente editabile in domeniul salarizarii CADOU, detalii aici >>>

(10) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contraventia prevazuta la alin. (9), precum si sumele de bani si bunurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca.
 
Astfel cum puteti observa, sunt interzise efectuarea de activitati economice, activitati in care se incadreaza si prestarile de servicii, de persoane care nu sunt organizate conform legii intrucat reprezinta activitati ilicite.

Organizarea potrivit legii presupune autorizarea ca persoana fizica autorizata sau constituirea unei societati.

In conditiile in care persoana fizica se autorizeaza, se poate incheia un contract de prestari servicii insa in masura in care serviciile nu au legatura cu atributiile salariatului stabilite prin fisa postului. 

Legatura dintre servicii si atributiile fisei postului va fi analizata si de organele fiscale si/sau inspectorii de munca cu ocazia eventualelor controale, acestia putand stabili in functie de concluziile la care ajung ca veniturile acordate in baza contractului de prestari servicii sunt venituri din salarii.

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in mai 2025. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Posibilitatea incheierii unui contract de prestari servicii cu angajatorul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".