Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Prelungirea perioadei de proba suspendata de concediul medical - procedura

13 /Iun2024
Prelungirea perioadei de proba suspendata de concediul medical - procedura
Tags: perioada de probaconcediu medical in perioada de proba

"Un salariat angajat cu CIM pe perioada nedeterminata cu data de 08.04.2024 si care are stabilita o perioada de proba de 90 de zile calendaristice, pana la data de 06.07.2024 inclusiv (aceasta fiind ultima zi din perioada de proba), prezinta certificat de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca incepand cu data de 08.05.2024 si pana la data de 03.07.2024 inclusiv.

Intrebarea noastra este: -  Avand in vedere prevederile art. 50 lit.,,b" din Codul muncii, privind suspendarea de drept a CIM ,,in situatia concediului pentru incapacitate temporara de munca", perioada de proba stabilita in acest interval, se prelungeste corespunzator cu numarul de zile de concediu medical aferent certificatelor prezentate de salariat? Sau la data de 07.07.2024 inceteaza perioada de proba stabilita in CIM? Poate angajatorul sa inceteze in intervalul 08.05.2024 - 03.07.2024 CIM-ul conf. prevederilor art. 31 alin. (3) din Codul muncii? Sau doar dupa data de 03.07.2024, respectiv in intervalul 04.07.2024 - 06.07.2024?"

Raspunsul specialistilor: 

Perioada de proba este cuprinsa intre data de 8 aprilie si data de 6 iulie 2024. Dupa o luna de activitate salariatul intra in concediu medical pana la data de 3 iulie a.c.

Conform art. 49 alin. (6) in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Cum pe durata concediului medical contractul a fost suspendat de drept in temeiul art. 50 lit. b) din Codul muncii, angajatorul neavand posibilitatea sa verifice aptitudinile salariatului, durata perioadei de proba se prelungeste cu durata concediului medical. Contractul de munca va putea inceta in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii numai la revenirea salariatului in activitate.

Asa cum am aratat mai sus, pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept. Or incetarea cu art. 31 alin. (3) din Codul muncii nu este o incetare de drept.

Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Prelungirea perioadei de proba suspendata de concediul medical - procedura":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.