Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Perioada de preaviz mai mare decat cea prevazuta de lege. Cum procedam?

10 /Feb2020
Tags: preavizcodul munciiact aditionalacordare preaviz

In ce priveste functiile-cheie, chiar daca persoanele in cauza nu sunt manageri, se poate solicita o perioada de preaviz de 45 zile?

Raspunsul specialistului:

Potrivit art. 17 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) - inclusiv cel prevazut la j) referitor la conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia - in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

La art. 75 din acelasi act normativ se prevede ca persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

In situatia demisiei, conform art. 81 alin. (4) din legea precitata, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

In doctrina de specialitate s-a statuat ca scopul termenului de preaviz este acela al protectiei angajatorului de urmarile plecarii intempestive a salariatului, in cadrul acestui termen angajatorul putand sa asigure continuitatea activitatii prin angajarea unei alte persoane pe locul celei demisionare.

Prin urmare, termenul in discutie este rezultatul negocierii individuale desfasurate intre cele doua parti ale contractului individual de munca angajator si angajat, insa negocierea partilor nu se poate realiza fara limite. Legea nu prevede o limita minima a preavizului, insa prevede o limita maxima, respectiv 20 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa o functie de executie si 45 de zile lucratoare pentru cei care ocupa functii de conducere.

Pe cale de consecinta, indiferent de motivul invocat, partile nu pot stabili un termen de preaviz superior celui reglementat expres prin lege. In caz contrar, apreciem ca respectiva clauza va fi afectata de nulitate, intrucat stabileste in sarcina salariatului o obligatie ce contravine unei norme legale imperative. De altfel, conform art. 57 alin.(4) din Codul muncii, in mod automat, deci de drept, o asemenea clauza va fi inlocuita de drept cu dispozitia legala sau conventionala aplicabila.

Ca atare, in functie de nivelul functiilor cheie la care faceti referire, respectiv dupa cum acestea sunt de executie sau de conducere, sunteti obligati sa respectati limita maxima a termenului de preaviz prevazut expres de lege.

 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, expert legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Perioada de preaviz mai mare decat cea prevazuta de lege. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".