Anuntul a fost facut saptamana aceasta de catre ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, la postul public de televiziune, adaugand ca cifrele prezentate recent de Inspectia Muncii privind cele 875.000 de contracte de munca incetate in perioada 16 martie - 15 iulie nu reflecta locuri de munca pierdute, ci majoritatea acelor contracte sunt ale unor salariati care aveau simultan mai multe contracte active.
Astfel, ministrul a explicat, potrivit Agerpres, ca cifrele concludente privind numarul de oameni care si-au pierdut locurile de munca sunt cele furnizate de Registrul General de Evidenta a Salariatilor - Revisal si care prezinta in prezent un numar de 5.580.000 de persoane inregistrate cu contracte de munca active, numar care ar fi cu doar 640 de persoane inferior cifrelor salariatilor activi din ianuarie 2020.
"Un om are unul, doua, chiar trei contracte. Sunt oameni in Romania, deloc putini, care au mai multe contracte, doua-trei contracte, unii carora li s-a inchis contractul si li s-au deschis altele. Cand vorbiti despre aceasta cifra, probabil ca va referiti la numar de contracte. Eu vorbesc despre salariati activi, (care sunt, n.r.) astazi 5.580.000 si inca putin, cu doar - retineti! - 640 mai putini decat in ianuarie anul acesta. Ma preocupa fiecare dintre acesti oameni. Sunt 640 de (fosti, n.r.) salariati, persoane care nu mai au niciun venit, in Revisal - Registrul Electronic de Evidenta a Salariatilor. Va vorbesc de cei inregistrati in Revisal, 640 de persoane mai putin (in prezent, n.r.) decat cei inregistrati la inceputul acestui an", a subliniat Violeta Alexandru, conform sursei citate.
Totodata, ministrul Muncii a precizat ca cele 875.000 de contracte incetate au survenit in urma emotiei angajatorilor in perioada pandemiei, care ar fi inchis numeroase contracte de munca doar pentru a infiinta in locul acestora alte contracte de munca, la scurt timp dupa incetarea lor.
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In plus, Violeta Alexandru a precizat ca procentul somajului inregistrat oficial prin Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), de 2,5%, este mai mic decat numarul real al somerilor, deoarece multi dintre lucratorii care isi pierd locurile de munca nu apeleaza la aceasta institutie pentru gasirea unui alt loc de munca.