Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Sistem online pentru Regulament Intern si contract colectiv de munca. In ce conditii e posibil?

27 /Aug2020
Sistem online pentru Regulament Intern si contract colectiv de munca. In ce conditii e posibil?
Tags: regulament intern onlinecontract colectiv de muncatransmitere documente email

Se poate implementa un sistem online de confirmare pentru citirea regulamentului intern si a contractului colectiv si sa se renunte astfel la declaratiile pe hartie?

Raspunsul specialistului:

Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Codul muncii reglementeaza aspectele care tin de regulamentul intern prin articolele 241 – 246. Astfel, in cuprinsul art. 243 din Codul muncii se precizeaza ca, Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.

Obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de angajator, modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern stabilindu-se prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern.

Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.

Asadar, in situatia in care angajatorul dispune de mijloace de comunicare electronica a regulamentului intern catre salariati, iar in cuprinsul contractului colectiv de munca sau al regulamentului intern se precizeaza ca salariatii vor fi informati cu privire la continutul respectivului RI prin intermediului internetului, prin transmiterea pe adresa de e-mail a fiecarui angajat sau prin afisare pe pagina proprie de internet sau prin alta modalitate, apreciem ca acest lucru este posibil si se incadreaza in dispozitiile lgeale sus-citate.

Ca o masura suplimentara, angajatorul poate solicita salariatilor sa transmisa un email de luare la cunostinta sau poate transmite respectivul mail de instiintare cu confirmare de primire, aceasta fiind modalitatea de aducere la cunostinta salariatilor a Regulamentului intern.  

Codul muncii nu conditioneaza informarea salariatilor de existenta semnaturii olografe a acestora, fiind necesar doar ca angajatorul sa isi indeplineasca aceasta obligatie corespunzator, rezultand instiintarea si transmiterea respectivului document catre toti salariatii.  

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

Pentru consultanta specializata si spete similare va recomandam PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sistem online pentru Regulament Intern si contract colectiv de munca. In ce conditii e posibil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".