Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Telemunca a fost aprobata! Cand ar putea intra in vigoare proiectul de lege si ce presupune

24 /Oct2017
Tags: telemunca 2017munca de la distantamunca de la domiciliu

Vesti bune pentru angajatii romani care visau sa lucreze si de la distanta, fara a mai fi nevoie sa se prezinta in fiecare zi a lunii la birou.

In acest sens, in curand va intra in vigoare proiectul de lege in ceea ce priveste telemunca, adica romanii vor avea ocazia de a munci cel putin o zi pe luna, de acasa sau din alt loc care nu este sediul companiei la care lucreaza,  folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Asadar, senatorii au votat favorabil proiectul, cu 93 de voturi pentru, 15 impotriva si o singura abtinere. Desigur, pentru a intra in vigoare proiectul necesita votul Camerei Deputatilor, care este for decizional, in acest caz.


Proiectul privind telemunca prevede ca:

"Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa a partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent. Refuzul salariatul de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia."

Este demn de mentionat si ca:
"Desfasurarea activitatii in regim de telemunca de catre salariat va avea loc cel putin o zi pe luna si se poate extinde pe toata perioada de lucru. Salariatul isi poate exprima acordul cu aceasta forma de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de munca sau a unui act aditional, dupa caz."


"Contractul este avantajos pentru ambele parti, si pentru angajator pentru ca se reduc costurile administrative (...), iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu si-si imbunatateste echilibrul intre viata personala si profesionala", a declarat ministrul Muncii, in urma cu cateva luni.

Mai multe detalii despre proiectul de lege al telemuncii poti citi aici.

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Telemunca a fost aprobata! Cand ar putea intra in vigoare proiectul de lege si ce presupune":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".