Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a declarat: „Egalitatea de gen reprezinta o prioritate pe agenda noastra, insa progresele pe teren sunt inca lente. Pentru ca situatia sa se schimbe in mod real pentru femei, trebuie sa transformam sensibilizarea si intentiile in actiuni. Aceasta inseamna adoptarea noii legislatii propuse de Comisie privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata, aderarea la Conventia de la Istanbul si punerea in aplicare a politicilor convenite deja pentru a solutiona diferenta de remunerare intre femei si barbati si pentru a combate violenta impotriva femeilor.”
Věra Jourová, comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a adaugat: „Egalitatea de gen nu se rezuma doar la femei. Este vorba despre societatea, economia si demografia noastra. Vrem sa garantam ca femeile sunt cu adevarat egale barbatilor in fata legii. De asemenea, vom continua sa actionam in vederea emanciparii femeilor, astfel incat acestea sa poata face propriile alegeri in ceea ce priveste carierele si familiile lor.”
In Romania, in termeni de rata de ocupare a fortei de munca, aceasta este de doar 57,4% in randul femeilor (65,3% media UE), in timp ce in randul barbatilor urca la 73,1% (76,9% media UE). De asemenea, doar 11% dintre membrii consiliilor de conducere ale marilor companii sunt femei, fata de 25,3% media europeana, aceasta categorie inregistrand si cea mai mare scadere comparativ cu media europeana (cu peste 20%). O reprezentare slaba a fost inregistrata si in politica, acolo unde 21,3% dintre membrii Parlamentului Romaniei sunt femei, in timp ce media UE este de 29,3%. Violenta este in continuare extrem de larg raspandita. Potrivit celor mai recente date disponibile (din 2012), la nivelul Romaniei, circa 30% dintre femei s-au confruntat cu diferite forme de violenta fizica si/sau sexuala de la varsta de 15 ani, in timp ce media UE este de 33%.
La nivel european, raportul mai arata ca femeile sunt mai bine instruite decat barbatii (44% dintre femeile cu varste cuprinse intre 30-34 de ani au obtinut o diploma universitara in 2016, fata de 34% dintre barbati). Cu toate acestea, ele raman extrem de slab reprezentate in functiile de decizie din companii si castiga in continuare mai putin decat acestia.
Femeile sunt, de asemenea, subreprezentate in politica, in sase tari (Grecia, Croatia, Cipru, Letonia, Ungaria si Malta), ele ocupand mai putin de 20% din locurile din parlamentelor nationale. In medie, 44% dintre europeni considera ca femeile ar trebui sa aiba grija de caminele si familiile lor, intr-o treime din statele membre aceasta opinie fiind impartasita de cel putin 70% dintre cetateni.
Comisia a mai publicat si un studiu suplimentar privind femeile in era digitala, care indica faptul ca ocuparea mai multor locuri de munca in sectorul digital de catre femei ar putea genera o crestere a PIB-ului cu 16 miliarde de euro anual in UE. Cu toate acestea, numai 24,9% dintre femeile care urmeaza studii superioare obtin o diploma in domeniile tehnologice, in timp ce doar 14,8% dintre fondatorii de start-up-uri sunt femei.
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Egalitatea intre femei si barbati este o valoare fundamentala a Uniunii Europene si un drept care a fost consacrat in tratat inca de la inceput: Tratatul de la Roma cuprindea o prevedere privind egalitatea de remunerare.
Sursa: europa.eu