Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

ASIGURARI de sanatate si tratamentul fiscal. ATENTIE la aceste aspecte!

25 /Mar2019
Tags: prima de asigurari de sanatateasigurare de sanatate salariatiart 76 codul fiscalasigurare sanatate administrator firma

Va reamintim ca limitarile in suportarea primelor de asigurare voluntare de sanatate sau serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sunt rezultatul aplicarii legislatiei fiscale.

Potrivit art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal sunt considerate venituri neimpozabile primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.

Ce se petrece in contextul in care este depasit plafonul de 400 de euro?

"Compania decide incheierea si plata unui pachet de asigurari sanatate pentru administratorul companiei si familia acestuia. Valoarea anuala a asigurarii pentru o persoana depaseste 400 eur. Care este tratamentul din punct de vedere al impozitului pe salariu, contributii si deductibilitate companie pentru intreg pachetul?"


Potrivit art. 76 alin. (3) lit. g) din Codul fiscal, sunt considerate avantaje impozabile, primele de asigurare, precum si cu serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4) lit. t).


IMPORTANT!

Date fiind aspectele mentionate mai sus administratorului numit potrivit actului constitutiv sau contractului de administrare/mandat nu i se vor putea aplica prevederile art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.

De ce? Pentru ca acesta NU are calitatea de angajat in raport cu societatea care suporta primele de asigurare voluntara de sanatate sau serviciile medicale furnizate sub forma de abonament.

Asadar, in ceea ce priveste administratorii, astfel de beneficii suportate de societate nu pot fi incadrate fiscal drept venituri neimpozabile in temeiul acestui articol, decat in situatia in care administratorul ar avea incheiat un contract individual de munca cu societatea.


In aceste conditii, orice prime de asigurare de sanatate suportate de societate pentru administrator vor reprezenta avantaje supuse impozitului pe salarii, in temeiul art. 76 alin. (3) lit. g) coroborat cu art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal si vor primi acelasi tratament fiscal aplicat remuneratiei acordate acestuia. Asadar atat din punct de vedere al impozitului pe salarii, cat si din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, aceste prime de asigurare suportate de societate pentru administrator vor fi supuse impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii (CAS in cota de 25% conform art.139 lit. d) din Codul fiscal, CASS in cota de 10% conform art. 157 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal si CAM in cota de 2,25% conform art. 220^4 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal).


...mai multe detalii precum si alte raspunsuri oferite de specialisti la PortalCodulMuncii >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "ASIGURARI de sanatate si tratamentul fiscal. ATENTIE la aceste aspecte!":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".