Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Avantaje suportate de angajator - ce tratament fiscal vor avea?

03 /Nov2023
Avantaje suportate de angajator - ce tratament fiscal vor avea?
Tags: avantaje suportate de angajatorart 76 codul fiscal

"Va rog sa-mi comunicati punctual ce tratament fiscal se aplica pentru urmatoarele situatii: -1. Cafea acordata salariatilor; -2. Apa, sunt amplasate aparate in spatiile de relaxare ale companiei; - 3.Inchiriere sala de tenis pentru antrenament si meciuri sustinute de echipa corporate de tenis; - 4. Servicii yoga- o actiune pentru starea de bine a salariatilor ; - 5. Aranjament floral si coroana funerara acordate din partea companiei rudelor salariatului decedat."

Raspunsul specialistilor: 

1 – 2. Daca destinatia acestor bunuri (apa si cafea) vizeaza doar proprii salariati, sumele respective vor fi considerate avantaje in natura la nivelul salariatilor fiind supuse impozitului pe salarii. Astfel. potrivit art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta includ printre altele si orice bunuri sau servicii oferite gratuit salariatilor sau la un pret mai mic decat pretul pietei. Potrivit pct. 12 alin. (4) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.

Modul de alocare al sumelor reprezentand avantaje in natura va fi stabilit de angajator in raport cu numarul de salariati care beneficiaza de aceste avantaje, prin punctaj sau evidenta a produselor respective intocmita de o persoana desemnata, in masura in care nu exista exceptii de la accesul la bunurile respective se poate avea in vedere o distribuire egala a avantajului la nivelul tuturor salariatilor admitandu-se insa posibilitatea exceptarii pentru acei salariati care refuza accesul la facilitatea acordata.

In ceea ce priveste asigurarea apei minerale adecvate pe perioada verii, cate 2-4 litri/persoana/schimb, precizam ca masura se incadreaza in masurile pe care angajatorii sunt obligati sa le ia pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor in perioadele cu temperaturi extreme. Cu toate acestea incadrarea masurilor in sfera celor pentru asigurarea protectiei salariatilor si implicit exceptarea de la plata impozitului pe salarii si a contributiilor sociale obligatorii este determinata de intelesul dat de OUG 99/2000 si HG 580/2000 temperaturilor extreme. Astfel, masura va putea fi considerata drept destinata asigurarii protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme care depasesc +37 C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (cand indicele temperatura-umiditate depaseste pragul valoric de 80) sau cand se inregistreaza temperaturi extreme care scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel (cand indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32).

Prin urmare, asigurarea apei minerale va putea insa fi considerata masura de protectie sociala, potrivit art. 76 alin. (4) lit. f) din Codul fiscal, daca temperatura depaseste +37°C sau daca indicele temperatura-umiditate depaseste pragul valoric de 80, situatie in care contravaloarea apei minerale nu va fi considerata venit impozabil nefiind supus impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii.

3 – 4. In raport cu beneficiile suportate de angajator de la pct. 3 si 4, trebuie analizat in ce masura poate fi aplicata facilitatea privind neimpozitarea contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice, reglementat de art. 76 alin. (4^1) lit. h) din Codul fiscal.

In ipoteza prezentata in cuprinsul intrebarii, angajatorul suporta costul inchirierii salii de tenis pentru antrenament si meciuri sustinute de echipa corporate de tenis si servicii yoga pentru starea de bine a salariatilor ceea ce poate conduce la incadrarea avantajelor oferite de angajator drept impozabile.


Astfel, in raport cu beneficiile pe care angajatorul doreste sa le puna la dispozitia salariatilor, precizam ca din punct de vedere fiscal, in vederea stabilirii tratamentului fiscal la nivelul salariatilor, Codul fiscal defineste, in cadrul art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, avantajele impozabile drept orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz, cu exceptia celor identificate in mod expres drept neimpozabile potrivit alin. (4) al art. 76 din Codul fiscal.

Avantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 12 alin. (4) - (6) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (3) din Codul fiscal si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Astfel, in temeiul pct. 12 alin. (4), veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. Pretul de piata reprezinta suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.
Documentele referitoare la calculul contravalorii avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.

Vor putea fi insa aplicate dispozitiile art. 76 alin. (4^1) lit. h) din Codul fiscal daca angajatorul suporta contravaloarea unor abonamente pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, sau contravaloarea unor abonamente, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.

5. In temeiul art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, ajutoarele acordate de angajator cu ocazia inmormantarii, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, reprezinta venit neimpozabil in intelesul impozitului pe salarii, tratamentul fiscal fiind asemanator si din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii.

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in noiembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii. 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Avantaje suportate de angajator - ce tratament fiscal vor avea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".