(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
(5) Avantajele primite in bani si in natura si imputate salariatului in cauza nu se impoziteaza.
Astfel, in primul rand, salariatul nu primeste un avantaj ci isi plateste singur primele de asigurare voluntara de sanatate pentru copil. In al doilea rand conform alin. (5) de mai sus, nu se impoziteaza avantajele imputate salariatului. Suportarea de catre salariat a primelor de asigurare voluntara reprezinta tot o imputare sensul fiind acela ca avantajul nu este suportat de angajator.
In consecinta, cata vreme salariatul suporta din banii proprii primele de asigurare voluntara de sanatate, contravaloarea acestora nu reprezinta avantaj.
Un studiu de caz relevant prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:
"O societate a incheiat un contract de asigurare voluntara de sanatate pentru salariati, in limita a 400 eur/an de fiecare salariat. Suplimentar a negociat si cuprins in polita, si asigurarea voluntara de sanatate pentru copilul minor al unuia din angajati intrucat oferta in cadrul acestui pachet era mult mai avantajoasa decat cea individuala. Salariatul urmeaza sa suporte pentru copilul minor contravaloarea asigurarii acestuia. Intrebarea este: 1.Asigurarea de voluntara de sanatate a copilului este considerata avantaj in natura, in conditiile in care aceasta se recupereaza integral de la salariat? 2.Avand in vedere ca salariatul suporta integral contravaloarea asigurarii de sanatate pentru copil se pot aplica dispozitiile art. 76, alin. 5 din Codul Fiscal in care se precizeaza: aAvantajele primite in bani si in natura si imputate salariatului in cauza nu se impoziteaza? 3. Deoarece asigurarea voluntara de sanatate pentru copil este suportata de catre salariat, acesta beneficiaza de deducere la calculul impozitului pe venit?"
Raspunsul specialistilor:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal:
(2) Impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
1.(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
2.(ii) cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
3.(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
4.(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);
5.(v) contravaloarea abonamentelor suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 100 euro anual, oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care actioneaza in nume propriu in cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, ori in calitate de intermediari pentru serviciile medicale, in cazul in care abonamentele respective includ si servicii medicale.
Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
STOP! Cumpara KIT de documente INSTANT obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare cu -50% REDUCERE si TRANSPORT GRATUIT in oferta BLACK FRIDAY >>>
Astfel cum puteti observa doar asigurarile voluntare de sanatate sunt deductibile la calculul impozitului pe venit daca salariatul isi desfasoara activitatea la functia de baza.
Primele de asigurare voluntara de sanatate sunt deductibile daca sunt suportate pentru el sau pentru o persoana aflata in intretinerea lui.
Primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de salariat pentru copil sunt deductibile intrucat copilul este persoana in intretinere.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.