Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Diurna. Luna declararii in formularul 112

21 /Dec2023
Diurna. Luna declararii in formularul 112
Tags: diurna declaratia 112art 76 codul fiscal

"Un salariat a fost in cursa Romania-Germania in perioada 10.02.2023-20.02.2023, dar plata diurnei de 500 de euro s-a facut in data 01.03.2023, iar in perioada 03.03.2023-13.03.2023 a fost in alta cursa Romania-Germania pentru care plata diurnei de 500 de euro a fost facuta in data 20.03.2023.

In D112, in ce luna inregistram diurna?"

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 76 alin. (6) si (7) din Codul fiscal:

S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2023

Noile prevederi au in vedere plafonul diurnei, declararea diurnei in D 112, tratamentul fiscal! Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>

(6) Indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, impozabile, primite pe perioada delegarii in alta localitate, in Romania si in strainatate, se considera venituri aferente lunii in care se aproba decontul. Impozitul se calculeaza si se retine prin cumularea cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii respective, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 si 82, dupa caz.

(7) Pentru indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, impozabile, primite pe perioada detasarii/deplasarii, potrivit prevederilor alin. (2) lit. k)-n), impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 si 82, dupa caz.

Astfel cum puteti observa alin (6) stabileste ca indemnizatiile cuvenite pe durata delegarii se considera venituri ale lunii aprobarii decontului, iar indemnizatiile cuvenite pe durata detasarii/deplasarii se impoziteaza la luna platii.


Prin urmare:

- Diurnele cuvenite pe durata delegarii se inregistreaza in declaratia  112 in luna aprobarii decontului (cursul de schimb valutar comunicat de BNR din ziua precedenta depunerii decontului).
- Diurnele cuvenite pe durata detasarilor/detasarilor transnationale se inregistreaza in declaratia 112 in luna platii (cursul de schimb valutar comunicat de BNR din ziua precedenta efectuarii platii).

Astfel, daca soferul a fost delegat, diurna se inregistreaza in declaratia 112 in luna aprobarii decontului, iar daca a fost detasat transnational diurna se inregistreaza in declaratia 112 la luna platii.


Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Diurna. Luna declararii in formularul 112":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".