Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Candidatii de peste 45 de ani s-au simtit discriminati la interviul de angajare, cu privire la varsta

06 /Feb2023
Candidatii de peste 45 de ani s-au simtit discriminati la interviul de angajare, cu privire la varsta
Tags: candidati peste 45 de aniinterviul de angajarediscriminare interviu angajare

Vesti mai putin bune in ceea ce priveste ideile preconcepute existente pe piata muncii din Romania, in contextul in care varsta unui candidat poate fi un motiv de discriminare, arata cele mai noi studii.

Precizam ca trei din cinci candidati de peste 45 de ani s-au simtit discriminati la interviul cu privire la varsta, in timp ce un recrutor din 3 spune ca a selectat candidatii pe acest criteriu, reiese din rezultatele celui mai recent sondaj realizat de o platforma de recrutare.

Candidatii de peste 45 de ani - discriminati la interviurile de angajare

Conform BestJobs, 80% dintre candidatii de peste 45 de ani simt ca exista o reticenta a recrutorilor privind persoanele mai in varsta, iar 60% sustin ca au participat la cel putin un interviu de angajare la care au fost discriminati din cauza varstei. De cealalta parte, unul din trei recrutori recunoaste ca a refuzat cel putin o data un candidat din cauza varstei sale.

Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente! Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", detalii AICI >>>

O noua lege creste varsta de pensionare de la 61 de ani si 9 luni la 62 de ani, in cazul femeilor, si vizeaza cresterea treptata a acesteia pana la 65 ani in 2035, pentru a egala varsta de pensionare a barbatilor. In prezent, pensionarii si beneficiarii de ajutor social reprezinta 39,5% dintre cei peste 10,8 milioane de cetateni romani inactivi economic, potrivit datelor recensamantului efectuat de Institutul National de Statistica (INS), citat de Agepres.

De asemenea, din informatiile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca se poate observa ca aproape 63% dintre somerii inregistrati in Romania in decembrie 2022 aveau peste 40 de ani.

Conteaza sau nu varsta, la interviul de angajare?

Varsta candidatilor recrutati conteaza in ochii a peste 15% dintre recrutori, in timp ce mai mult de jumatate (57%) spun ca acest lucru depinde foarte mult de specificul jobului. Atunci cand analizeaza un CV, pe langa varsta, recrutorii se mai uita in special la experienta si studiile candidatului (peste 85%), dar si la locatie. 

Totusi, 34% dintre recrutori spun ca sunt ingrijorati de lipsa candidatilor de experienta cu tehnologia, 14% de rezistenta lor la schimbare, alti 14% de lipsa de deschidere privind invatarea de lucruri noi si de riscul crescut al aparitiei unor probleme de sanatate (tot 14%).

Trei din patru candidati participanti la sondajul BestJobs spun ca au de gand sa mai lucreze si dupa pensionare, 62% doar pentru a ramane activi, iar 38% pentru ca au nevoie de bani. In acest sens, peste 35% ar lua in calcul sa invete o noua specializare care sa le usureze experienta gasirii unui job, doar daca le-ar solicita acest lucru angajatorul actual sau un potential angajator, 33% daca acest lucru ar fi disponibil gratuit si aproape 12% ar invata o noua specializare indiferent de cost.

39% ar participa la cursuri de formare in domeniul informaticii sau al altor tehnologii, 13% ar invata o limba straina, tot 13% ar urma un curs pentru dezvoltarea abilitatilor de conducere sau de management si aproape 10% ar participa la un curs de formare in domeniul relatii cu clientii. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Candidatii de peste 45 de ani s-au simtit discriminati la interviul de angajare, cu privire la varsta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".