Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Iesirea la pensie, simplificata de Ministrul Muncii. Care sunt schimbarile?

06 /Mar2020
Tags: casa de pensiidosarul de pensii 2020iesirea la pensiedocumente iesire la pensie

Dosarul de pensie va cunoaste, in perioada urmatoare, o etapa noua, in contextul in care se depun constant eforturi pentru simplificarea procedurilor actuale, reducerea birocratiei si transmiterea mai eficienta a documentelor obligatorii pentru iesirea la pensie.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat recent ca s-au inregistrat progrese in ce priveste debirocratizarea in domeniul muncii. Procedurile care privesc dosarul de pensie in 2020 se simplifica, iar unele proceduri devin mai eficiente prin transmiterea electronica a unor documente. 
 
Un exemplu in acest sens il reprezinta Casa Nationala de Pensii Publice care a facilitat accesul direct al Caselor teritoriale la informatiile necesare determinarii stagiului de cotizare, pe baza caruia se stabileste dreptul la pensie.
 
“Procesul de simplificare atat pentru angajatii din sistem cat, mai ales, pentru cetateni presupune eforturi pe masura satisfactiei. Continuam indiferent de obstacolele existente”, a precizat ministrul interimar pe pagina sa de socializare. 
 
Se simplifica astfel procedurile de instrumentare a dosarelor de pensii, fiind vorba, in concret despre unele masuri transmise de Casa Nationala de Pensii printr-un comunicat recent:
 
“Este vorba despre eliminarea etapei privind eliberarea - pe suport de hartie - a adeverintelor privind stagiul de cotizare si punctajul mediu anual realizat de asigurat si comunicarea acestora, intre casele teritoriale de pensii, prin intermediul postei.
 
Astfel, informatiile necesare determinarii stagiului de cotizare si a punctajului mediu anual - pe baza carora se stabilesc drepturile de pensie - vor fi accesate la nivel national, indiferent de judetul in care angajatorul  persoanei interesate depune declaratia nominala de asigurare, respectiv de judetul in care este instrumentat dosarul de pensie.
 
Totodata, aceasta procedura reprezinta o facilitate si pentru persoana asigurata, care va putea solicita eliberarea in aceeasi zi a adeverintei de stagiu de cotizare de la orice casa teritoriala de pensii, indiferent de domiciliul persoanei sau de sediul social al angajatorului".
 
 
Totodata, la finele lunii februarie, ministrul Violeta Alexandru, a facut referire si la faptul ca dispozitiile de plata a pensiilor nu se mai trimit cu trenul si ca se transmit, incepand cu 21 februarie 2020, in mod electronic.
 
„Prima etapa, prima - prima, pe lantul de actiuni care declanseaza mecanismul de plata a pensiilor si a beneficiilor sociale consta in eliberarea si trimiterea, de catre Trezoreria centrala, a Dispozitiilor Bugetare catre judete. Sunt niste hartii, niste tipizate gen OP-uri, cu sumele totale confirmate pentru efectuarea platilor. Pana astazi, se trimiteau cu trenul - posta militara (lunar, cate 3 exemplare in fiecare judet). Daca vremea bloca trenurile, va imaginati consecintele. #anii90
 
De astazi, dupa 3 luni de insistenta, OP-urile vor pleca electronic. Am lucrat bine cu #Alin Ignat, colegul meu din Ministerul Muncii, iar el mai departe, aproape zilnic la Ministerul Finantelor", a explicat Violeta Alexandru la momentul respectiv. 

Alte masuri dispuse de ministrul Muncii pentru simplificarea procedurii de iesire la pensie:
 
 
 
 

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Iesirea la pensie, simplificata de Ministrul Muncii. Care sunt schimbarile?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".